domingo, 24 de marzo de 2013

Diumenge de Rams

celebració de Rams al C.S.S. Frederica Montseny.


En el cristianisme el dia de Rams recorda l'entrada de Jesucrist muntat sobre un ruc a Jerusalem amb els seus deixebles, durant la pasqua jueva.

Segons l'Evangeli, Jesús va ser rebut amb alegria. La gent de Jerusalem va alçar palmes i branques de llorer i d'olivera per donar-li la benvinguda.
Pasqua cristiana


Era costum guarnir les palmes i palmons amb rosaris i figuretes fetes de sucre i altres llaminadures. A aquest acte, calia anar-hi ben mudat, i estrenar roba aquest dia ha estat una tradició ben vigent fins fa uns anys.

Els rams, palmes i palmons beneïts aquest dia es guardaven a casa com a elements de protecció. Per exemple, les fulles de llorer beneïdes s'empraven a la cuina o es guardaven per cremar quan hi havia tempesta i les palmes i palmons es posaven al balcó com a mesura de protecció de les cases. Les que s'havien emprat per fer el monument adquirien més virtut per a aquesta finalitat.


Pasqua de Resurrecció

Els primers cristians transformaren la celebració de la Pasqua com a festa de la resurrecció de Jesús de Natzaret, en el diumenge següent a la lluna plena posterior al equinocci de primavera (21 de març).

Aquesta festa determina el calendari mòbil d'altres festes: així l'Ascensió (la muntada de Jesús al cel) se celebre quaranta dies després de la pentecosta, deu dies després de l'Ascensió. La setmana anterior a la Pasqua de la Resurrecció és la Setmana Santa, que comença amb el Diumenge de Rams.

El nom de "Pasqua" s'ha estès a altres celebracions cristianes, relacionades amb el Nadal (naixement de Jesús) o amb la Setmana Santa (la seva "passió" i mort).


LA PÀSQUA JUEVA  (PESAKH)
 http://www.xtec.cat/~jaribau/biblia/pasqua.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario