martes, 16 de enero de 2018

FULL DE LA PARRÒQUIA Nº 559 DE SANTA MAGDALENA DE VILADECANS 14-1-218; Diumenge II

FULL DE LA PARRÒQUIA

DE SANTA MAGDALENA
DE VILADECANS
14-1-218 Nº 559
Diumenge II


Cuando más enraizados estamos en Cristo, más serenidad interior encontramos, incluso en medio de las contradicciones cuotidianas.
Papa Francisco
 
JORNADA MUNDIAL DE LES MIGRACIONS

Com es pot consensuar la participació social de les diverses religions tenint en compte rerefons culturals tan diferents?
Primer caldria començar a canviar la terminologia. Encara parlem d'immigrants. És hora de parlar de "minories culturals", entenent la multiculturalitat com a concepte que engloba quatre variables: cultura, religió, origen nacional i color de la pell. Part d'aquestes minories culturals són "autòctones" i d'altres tenen altres orígens. Per exemple, el poble gitano és català: els catòlics tenen Ceferí Giménez Malla, un beat gitano de la Franja de Ponent, i una altra part dels gitanos són cristians evangèlics. La comunitat jueva també és catalana, no és estrangera. I part de la comunitat musulmana ha nascut a Catalunya. Hem d’emprar el concepte de "nou català" adreçat als immigrants recents, on la multiplicitat d’identitats no és cap problema. Ens hauríem d'acostumar a parlar d’afrocatalans, jueus catalans, catalans musulmans, etc.
I després?
Com més consens millor. En aquest consens cal redissenyar l'espai públic com a Canadà i Suècia en contraposició al model francès, que foragita les religions, o el model britànic, que segmenta les cultures. En canvi, les màximes autoritats polítiques dels Estats Units o de Canadà sempre feliciten totes les religions. Em consta que la Direcció General d'Afers Religiosos té molta empenta en aquest tema però no va de la mà de la resta d'institucions públiques. Hauríem de normalitzar la pluralitat religiosa a l'espai públic.
Quines són les funcions i els objectius del Seminari Internacional d'Antisemitisme, que vau impulsar?
Els tres principals prejudicis culturals a Catalunya són, en primer lloc, l'antigitanisme, seguit per la islamofòbia i, en tercer lloc, l'antisemitisme. La judeofòbia adopta una lògica diferent a la lògica del racisme. Mentre que l'imaginari racista col·loca el col·lectiu estigmatitzat a la part baixa de l'estructura social, en el cas de l'antisemitisme la gent amb prejudici col·loca els jueus a la part alta de l'estructura social, creant rumors sobre els jueus rics, poderosos i conspiradors.
Però no hi ha tants jueus ni tothom en coneix algun.
Si algú pensa que l'antisemitisme no existeix, un botó de mostra: el passat 11 de desembre es varen cridar una sèrie de consignes antisemites davant mateix de l'Ajuntament de Barcelona en el marc d'una manifestació. Això no hagués pogut passar mai a llocs com Alemanya o Holanda, on s'haguessin pres mesures davant el discurs de l’odi antijueu. Tanmateix, aquí no hi va haver cap mena de repercussió.
Què explica aquesta passivitat?
Entenc que anem endarrerits amb aquest tema, en tant que venim de 40 anys de dictadura. Però crec que, després de 40 anys de democràcia, triguem massa temps. Si volem fer un país avançat, ens hem de posar al mateix nivell que altres països occidentals en l'afer religiós i l’erradicació dels prejudicis. El que no fem ara ja és responsabilitat nostra i no rau en el passat dictatorial.
Com s’haurien de combatre aquests prejudicis?
Treballant aquests tres prejudicis alhora. A casa nostra hi ha experts en cada tema concret però manca una perspectiva que englobi la totalitat de la problemàtica. I és ineficaç ensenyar de forma abstracta on tothom diu que és antiracista, que respecta els drets humans i que és tolerant. Perquè els prejudicis no es combaten genèricament sinó comunitat per comunitat: l’antigitanisme diu que la comunitat gitana són clans mafiosos, la islamofòbia afirma que els musulmans són terroristes, l’antisemitisme sosté que els jueus controlen el món, etc. Cal fer gestió multicultural.
                             D’una entrevista al Dr. Juan Ortega

AVISOS:
1)     Este domingo intención de misa para: Adela Romero Castillo, José Ruiz Juárez y Patricio Muñoz Peralta.
2)     Esta semana, en la parroquia de Santa María de Sales: cursos prematrimoniales.
3)     Lunes a las 9 h. de la noche, en la parroquia de san Juan: reunión de Zona 8 monitores de esplai.
4)     Miércoles a las 11 h. misa en la residencia Federica. Pastoral de la salud.
5)     Miércoles a las 5 h. reunión de catequistas en nuestra parroquia para la preparación de la misa Familiar.
6)     Jueves: Inicio de la semana de oración por la unidad de los cristianos.
7)     Jueves: entrevista del Sr. Obispo con los sacerdotes de Viladecans. Inicio de la visita Pastoral.
8)     Viernes a las 19’30 h. en la parroquia de Santa María de Sales: Ven y verás.
9)     Sábado a las 12 h. en la parroquia de San Juan: misa de San Sebastián.
10) Sábado 20 en la misa de las ocho de la noche: celebración del 25 aniversario de los esposos: José Antonio López Gascón y Ana Morales Escobedo. Muchas felicidades!
11)  Felicitamos al semanario Catalunya Cristiana por su número 2.000.

No hay comentarios:

Publicar un comentario