martes, 25 de septiembre de 2018

Full Nº 590;PARRÒQUIA DE SANTA MAGDALENA DE VILADECANS 23/9/2018; DIUMENGE XXV


PARRÒQUIA

DE SANTA MAGDALENA
DE VILADECANS
23/9/2018   Nº 590
DIUMENGE XXV


¡La paz se elige, no se puede imponer y no se encuentra por casualidad.       Papa Francisco                                             


L'ABAT OLIBA»
  L´abat Oliba (971-1046) és una de les figures més destacables del seu temps, amb una influència i rellevància que transcendeixen la incipient formació de la Catalunya medieval. Besnet del comte Guifré el Pilós, fou un abat benedictí, bisbe de Vic i abat de Santa Maria de Ripoll i Sant Miquel de Cuixà. A més, també va fundar el monestir de Montserrat i va restaurar les ciutats de Cardona i Manresa. Una Manresa que va ser completament destruïda per la ràtzia del cabdill musulmà Abd-al-Malik l´any 1003 i que gràcies a l´esforç d´Oliba tornava poc després a ser una ciutat activa i rellevant que no solament disposava d´una nova església, sinó que també tenia una canònica, substituïda al segle XIV per la magnífica basílica gòtica de la Seu.
Amb l´objectiu de commemorar el mil·lenari Oliba, el bisbat de Vic ha organitzat un projecte itinerant sota el nom de «Oliba Episcopus: Camins». Els actes, amb inici a la seu manresana, continuaran al monestir de Santa Maria de l´Estany (18 d´agost) i el monestir de Sant Joan de les Abadesses (29 de setembre), concloent al Palau de l´Abadia i la catedral de Vic (27 d´octubre). La Seu de Manresa ha acollit el primer acte, mostrant la vessant de l´abat Oliba com  constructor. Constructor físic de monestirs, esglésies i castells; reconstructor de la ciutat de Manresa; i gran difusor de la cultura amb la còpia als scriptoria dels monestirs catalans dels clàssics llatins que situaren la cultura catalana com a capdavantera d´Europa. Oliba feu de Santa Maria de Ripoll un dels centres culturals més importants de l´Europa occidental i de tota la cristiandat. Gerbert d´Aurillac, que va ser Papa l´any 1000 amb el nom de Silvestre II, estudià durant tres anys al monestir de Ripoll, introduint a Europa la numeració àrab decimal i el concepte de zero. Però la importància de l´abat Oliba va més enllà de la construcció física, cultural i espiritual de la futura Catalunya.
Quan neix Oliba, els comtats catalans eren una terra de frontera que formava part, només nominalment, del regne dels francs. Sota l´amenaça constant de l´encara temible califat de Còrdova era el lloc de trobada entre un sud islàmic que atresora el saber de l´antiguitat, una potent comunitat jueva amb contactes a tot el món i una cristiandat cada cop més segura de si mateixa.
La Marca Hispànica, terra de trobada però també de frontera, s´interposava entre l´Imperi franc i el d´Al-Andalus, i va ser organitzada en comtats: Rosselló, Cerdanya, Urgell, Girona, Empúries, Barcelona, Ribagorça i Pallars. I en aquest context, Oliba va aconseguir dinamitzar l´economia al defensar la institució de la propietat privada tot posant límits al poder il·limitat i a la violència arbitrària dels senyors feudals. Per poder fer front a les despeses de la guerra, cada cop més els senyors s´apropiaven dels excedents del camp i abusaven dels pagesos, fent servir el seu poder de coerció militar. Els pagesos, abans lliures, van esdevenir serfs i foren obligats a habitar el mas i a lliurar part de la seva producció i feina al noble, a pagar tributs i censos. Oliba va impulsar el moviment de Pau i Treva a inicis del segle XI (Toluges del Rosselló, 1027), com a resposta a la violència perpetrada pels nobles feudals contra els pagesos i comerciants. El fre a l´extorsió feudal, de fet, és l´origen de les Corts Catalanes. La pau i treva de Déu prohibia les accions bèl·liques durant un temps determinat. Inicialment s´iniciava dissabte el vespre fins al final de diumenge. I posteriorment s´estengué la prohibició de les accions bèl·liques de dijous a diumenge. La protecció emparava els pagesos i els seus domicilis, sota pena d´excomunió. Al reduir la violència indiscriminada dels nobles i establir uns dies de treball productiu i lliure intercanvi, aconseguia molt més que una acció pacificadora. Aconseguia reactivar l´economia sense que això segurament formés part dels seus designis. 
La figura de l´abat, bisbe i comte Oliba és gegantina i de talla europea. Va ser un protagonista destacat del naixement de Catalunya a l´edat mitjana; un artífex privilegiat del creixement espiritual, cultural i econòmic a ambdós costats dels Pirineus. Des de Prades, Toluges i Elna al nord, fins a Ripoll, Vic i Montserrat al sud. Des dels monestirs de Sant Miquel de Cuixà i Sant Martí del Canigó al Conflent, fins a llocs tan diversos com Sant Pere de Rodes a l´Alt Empordà o Sant Vicenç de Cardona al Bages, passant per les seus de Girona i Manresa.
   Dr. Jordi Franch                


L’EVANGELI DEL DIUMENGE
Aquests diumenges veiem Jesús caminant amb els deixebles, seguidors. Seguir-estimar Jesús és un acte de llibertat. I comporta conseqüències–compromisos: -fer-se “darrer de tots”, “servidor de tots”, és a dir, renunciar a tot poder -fer recolzar les relacions comunitàries en l’actitud de servei mutu desinteressat i generós -acollir els darrers: infants, pobres, malalts... -reconèixer en ’apòstol, en el militant, el mateix Jesús que l’ha enviat, el mateix Déu que ha enviat el seu Fill. Qui assumeix tot això, en rep el fruit: acull Jesús, acull el Pare.
  Mn. Josep Maria Romeguera
AVISOS:
1)   Hoy empiezan las actividades del Esplai Llumvi! Felicidades.
2)   Misa de acción de gracias por la reciente ordenación sacerdotal de Ixai Córdova en la parroquia de la Concepción de Barcelona el martes 25 de setiembre a las siete de la tarde. Muchas felicidades. Rezamos por ti y tu ministerio.
3)   Viernes 28 de setiembre empieza la plegaria: Ven y verás. En santa Maria de Sales.


bisbat de Sant Feliu
parròquies de Viladecans:
Enllaç del nostra blogger:

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario