domingo, 18 de octubre de 2020

PARRÒQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA i SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS 18/10/2020. DIUMENGE XXIXè, DEL TEMPS ORDINARI.

 PARRÒQUIES DE

 SANTA MARIA MAGDALENA

i

SANT JOAN BAPTISTA

DE VILADECANS

18/10/2020.

 DIUMENGE XXIXè, DEL TEMPS ORDINARI.

 

 

“… para la humanidad el hambre no es sólo una tragedia sino una vergüenza

   Papa Francisco.             Mensaje a la FAO, el 16 de octubre de 2020.  
 

Les parròquies de Viladecans unides a Montserrat.

Les circumstàncies del Covid19, enguany ens ha impedit fer la tradicional romeria de les parròquies de Viladecans a Montserrat, com cada dotze d’octubre.

Si més no, el vincle amb el Santuari Basílica i la fe en la “Moreneta”, dels viladecanencs i viladecanenques, no ha impedit que les nostres parròquies s’unissin per agrair a Santa Maria els favors rebuts en la seva intercessió al senyor i de demanar-ne la seva protecció, d’un mode diferent.

El darrer dilluns, a les dotze del migdia, a la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat es va fer una Eucaristia concelebrada, amb fidels de totes les parròquies de Viladecans, presidida pel P. Joan Maria Mayol, OSB, rector del Santuari acompanyat del clergat d’aquestes parròquies.

La celebració tingué un marcat to participatiu en la proclamació de les lectures, pregàries, ofrenes, cants, ... i en la Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat, del bisbe Josep Torras i Bages, que resaren tots els assistents.

El P. Joan Maria, va glosar Santa Maria, com a Mare de Jesús i Mare nostra, pilar de fe i esperança, tenint en compte les vicissituds que estem passant amb l’actual pandèmia. També va agrair l’interès de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, en la participació i animació de l’Eucaristia.

No hem perdut els lligams espirituals i sentimentals amb Montserrat, ja que si no hi podíem anar, va ser Montserrat, en la persona del Rector del seu Santuari, qui vingué a Viladecans, mantenint ben viu aquest vincle.

L’enhorabona a totes i a tots, i per molts anys!


En la celebración de Día Mundial de la Alimentación, el pasado viernes 16 de octubre i coincidiendo con el 75° aniversario de fundación de la FAO, (siglas en inglés), de la organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, destinada a combatir el hambre mundial, el Papa Francisco se unió mediante un video mensaje dirigido al Director general de la FAO, Qu Dongyu, donde plantea crear un fondo mundial que permita derrotar definitivamente el hambre.

“Constituir con el dinero que se usa en armas y otros gastos militares un Fondo mundial para poder derrotar definitivamente el hambre y ayudar al desarrollo de los países más pobres”. Es la “decisión valiente” que invita a tomar el Papa Francisco en el video mensaje, con ocasión de la celebración digital del 75° aniversario de la fundación del organismo, en el Día Internacional de la Alimentación.

El Santo Padre constata que la crisis actual demuestra la necesidad de “políticas y acciones concretas” para erradicar el hambre en el mundo porque “a pesar de los esfuerzos realizados en los últimos decenios, el número de personas que luchan contra el hambre y la inseguridad alimentaria está creciendo y la actual pandemia agudizará todavía más esas cifras”. Y subraya con fuerza: Para la humanidad el hambre no es sólo una tragedia sino una vergüenza.

El Papa Francisco recuerda el tema de la jornada: «Cultivar, nutrir, preservar. Juntos», poniendo en evidencia la necesidad de actuar conjuntamente y de modo firme para promover “la esperanza de muchas personas y de muchos pueblos”.

En este periodo de gran dificultad, - continúa el Papa -, Somos conscientes de que hay que responder a este desafío en una época que está llena de contradicciones: por un lado, somos testigos de un progreso sin precedentes en los diversos campos de la ciencia; por otro lado, el mundo se enfrenta a múltiples crisis humanitarias.

“Ante esta realidad, no podemos permanecer insensibles o quedar paralizados. Todos somos responsables. Una decisión valiente sería constituir con el dinero que se usa en armas y otros gastos militares “un Fondo mundial” para poder derrotar definitivamente el hambre y ayudar al desarrollo de los países más pobres. De este modo, se evitarían muchas guerras y la emigración de tantos hermanos nuestros y sus familias que se ven obligados a abandonar sus hogares y sus países en busca de una vida más digna.”

Concluyendo, el Pontífice imparte su bendición, con el deseo de que la labor de la FAO “sea cada vez más incisiva y más fecunda” y contribuya para que “todos podamos vivir dignamente, con respeto y con amor”.

L’EVANGELI DEL DIUMENGE, (Mt 22,15-21)

En aquell temps, 15 els fariseus van planejar la manera de sorprendre Jesús en alguna paraula comprometedora. 16 I van enviar els seus deixebles i els partidaris d’Herodes a dir-li: –Mestre, sabem que dius la veritat i que ensenyes de debò el camí de Déu, sense deixar-te influir per ningú, ja que no fas distinció de persones. 17 Digues-nos què et sembla: ¿És permès o no de pagar tribut al Cèsar?

18 Jesús es va adonar de la seva malícia i els digué: –Per què em poseu a prova, hipòcrites? 19 Ensenyeu-me la moneda del tribut. Ells li portaren un denari. 20 Jesús els preguntà: –De qui són aquesta cara i aquesta inscripció? 21 Li responen: –Del Cèsar. Jesús els diu:  –Doncs doneu al Cèsar el que és del Cèsar, i a Déu el que és de Déu.

Per a fixar-nos en Jesús i l’Evangeli

– El context és el dels diumenges anteriors: discussions en el temple abans de la Passió. Aquest cop són “els fariseus” (15) els quals, no donen la cara i envien els seus aprenents, “els seus deixebles i els partidaris d’Herodes” (16).

– Els fariseus eren enemics declarats dels romans, contra els quals manipulaven fàcilment el poble, que estava a disgust pels impostos de l’imperi (17). Els herodians, a diferència dels fariseus, estan amb el poder i donaven suport a la dinastía. Herodes Antipas governava una mena de pseudoautonomia a Galilea. Però contra Jesús, fariseus i herodians van junts.

Pels jueus era inacceptable pagar el tribut al Cèsar, era un acte d’idolatria: “la moneda del tribut” (19) tenia l’efígie de l’emperador i una llegenda que atribuïa la divinitat al Cèsar –Tiberi Cèsar, fill del diví August (20-21)–. Per als jueus, només Déu podia ser considerat el sobirà d’Israel.

L’escena mostra la més mala voluntat al darrere de paraules aduladores (15-16). De tota manera, el que diuen d’Ell és un bon retrat de Jesús (16).

La resposta de Jesús (21) a més de sortir-se’n airós de la trampa parada. Jesús dona la Bona Nova de part de Déu. Mostrant que és cert el que li han dit: “no et deixes influir”, “ensenyes el camí de Déu”, “dius la veritat”, “no fas distinció de persones” (16).

Jesús mostra que Déu mereix l’adoració absoluta. Per damunt de tot, cap emperador no pot ocupar el seu lloc, ni pot atribuir-se la revelació divina que li diu allò que ha de fer, ni allò que ha d’imposar arreu del món. Això ha passat massa vegades i sembla que encara passa. L’emperador, com tota persona, mereix respecte (Rm 13,6-7; 1Pe 2,17), però no adoració.

El Cèsar no és cap déu. I la moneda tampoc no és déu. La moneda, però, si se situa en el seu lloc, no és maligna en ella mateixa, no s’ha de demonitzar (Mt 17,27).

“Doneu a Déu allò que és de Déu” (21) és, per a qualsevol deixeble, una altra Bona Notícia: la vida sencera és per a Déu. Jesús ens ofereix de viure amb el mateix sentit qualsevol dels àmbits de la vida. No hi ha racons que quedin al marge de les coses que són per a Déu. L’economia, el temps lliure i la diversió, la vida afectiva, les relacions amb el veïnat de l’escala o del barri/poble, el treball –amb les relacions que s’hi donen i els problemes que s’hi presenten–, el consum, el compromís militant, els estudis, la vida familiar, allò més íntim de cadascú, el vot polític... tot ho podem viure amb un mateix estil, amb unes mateixes opcions: l’estil i les opcions que ens dóna la fe en Jesucrist.

“Doneu a Déu allò que és de Déu” té una traducció immediata: doneu al germà el que li correspon.

El diumenge, i l’Eucaristia que hi celebrem els cristians, és el sagrament d’això. Ens recorda que la vida és per a Déu. Convidats a celebrar l’Eucaristia i aplegats en comunitat a la presència del Ressuscitat, ens adonem que és cada dia i a tot arreu on hi vivim la seva presència. Ens fem conscients que Ell se’ns presenta cada dia en els altres que tenim al costat, especialment en els més pobres. I renovem el que el Baptisme ens va donar: la vida nova, la vida com a do rebut de Déu. I mirem endavant i ens adonem que anem cap a Ell. El diumenge, centrat en l’Eucaristia i, per tant, en Crist i en la comunió de béns amb els germans, ens diu constantment qui som, que la nostra vida sencera té una unitat en Ell.

Mn. Josep Maria Romaguera.

CAMPANYA DOMUND 2020: COL·LABORA-HI !!!

El Domund d'aquest any es celebra en un context de crisi sanitària i econòmica mundial, cosa que no ens ha d’apartar de la cooperació econòmica per tal de col·laborar activament amb la missió; l'emergència sanitària ens impedeix fer les col·lectes amb normalitat a les misses i a les escoles, però també ens posa de manifest el paper de l’Església vora els més necessitats, especialment en la lluitacontra la pobresa i la fam.

Sóc aquí, envieu-me.

18 D’OCTUBRE DE 2020.

Aquest Domund ens urgeix als cristians a intensificar el nostre compromís amb la missió, amb la pregària i la col·laboració econòmica. Cada gest d’ajud ide pregària, per petit que sigui, té una gran repercussió en la tasca missionera de l'Església.

Cal que les nostres comunitats aportem aquest suport que possibiliti continuar el treball dels missioners i missioneres, moguts, enguany, amb aquest lema: “Aquí em tens, envia-m’hi”, per tal que “sentin” el nostre escalf i el nostre reconeixement, per tal de continuar treballant al costat de les comunitats més necessitades.

Per participar-hi les Obres Missionals Pontifícies llancen la Primera Cursa Virtual pel DOMUND, perquè tots puguem col·laborar amb les missions i els missioners.

Cal fer la inscripció al web del DOMUND, escollint un equip, d’entre els sis protagonistes del  vídeo de l’DOMUND . Cal omplir unes dades personals i triar la distància que es desitja recórrer. Es pot caminar o córrer 3 o 5 quilòmetres. Per als més entrenats i valents també hi ha la possibilitat de recórrer 10 kms. Aquesta iniciativa té un preu solidari de 5 €, tot i que es pot donar més si un ho desitja. Un cop inscrit, es rebrà un dorsal personalitzat amb el nom.

“L’esdeveniment” virtual es celebrarà aquest cap de setmana del Domund, 17 i 18 d’octubre, i es podran compartir els resultats en les xarxes socials utilitzant el hashtag #CorreporelDomund. Es tracta d’una forma senzilla de caminar o córrer, amb els batecs del cor al ritme dels missioners, que un dia van emprendre el camí… cap als altres.

Trobarà els impresos útils per aquesta campanya en aquest enllaç:

https://drive.google.com/drive/folders/1fIW0DSWYNBpdsilvFW2pQ6BKrUaQdOrj?usp=sharing

“VIDA CREIXENT” A SANTA MARIA MAGDALENA.

El proper dilluns 19, ens trobarem el grup de Vida Creixent, de la parròquia de Santa Maria Magdalena, a les cinc de la tarda. Serà la primera trobada d’aquest curs, condicionat pel Covid19, per això el lloc de la reunió serà a l’Església, on hi tindrem la nostra estona de pregària, distribuirem el material del curs i farem una previsió del calendari de trobades; tot,- sempre-, condicionat a les mesures preventives pel Covid19 que s’exigeixin en cada moment.

Desitgem un bon inici de curs, amb salut, bon humor i l’esperança de poder acabar algun dia, amb aquesta pandèmia !!!

“VIDA CREIXENT” A SANT JOAN BAPTISTA.

Els mossens de la parròquia us instem, a les persones de més de 60 anys, a participar a Vida Creixent, constituint-ne un grup a la nostra parròquia.

L’orígen d’aquest moviment internacional, cal cercar-lo a França, concretament cap el 1952, a la parròquia de Neully-Sur-Seine, a les rodalies de París, on s’hi reunia un grup de jubilats per pregar i reflexionar a la llum de l'Evangeli, la situació que vivien ells mateixos i tants d'altres com ells, en un món que sovint els marginava, o els tracta amb llàstima, sense posar-hi remei.

Passats deu anys, el 1962, any de l'obertura del Concili Vaticà II, l'episcopat francès va aprobar el Moviment "Vie Montante" que recentment ha esdevingut "Mouvement Chrétien des Retraités, Vie Montante" (Moviment cristià de jubilats, Vida Creixent), per tal d'integrar de manera inequívoca els jubilats i evadir la imatge que tantes vegades s'ha donat del nostre moviment com a moviment de gent molt vella.

Fou a Tolosa de Llanguedoc, on el 1983 s’hi va realitzar el primer congrés, amb la participació d’un representant de l’Arxidiòcesi de Barcelona, en Joan Viñas, (a.c.s.), quan de manera paulatina, el 1984 amb la celebració de l’Assemblea constituent de Vida Creixent, a la Casa d'Exercicis de Sant Ignasi de Sarrià, de Barcelona, amb el vist i plau de Mons. Narcís Jubany, (a.c.s.), Catalunya esdevingué capdavantera en la implantació del Moviment, no només a les diócesis catalanes, sinó també a les de la resta d’Espanya.

Avui a la provincia eclesiástica de Barcelona, constituida per l’arquebisbat de Barcelona i les diócesis de Terrassa i de Sant Feliu de Llobregat,  hi ha més de dos cent grups de Vida Creixent.

Les motivacions per pertànyer a Vida Creixent són plenament vigents per a les persones grans, -cristianes-, que en aquest període de la vida, tot deixant enrere la joventut i l’etapa de més activitat i veient que sorgeixen noves limitacions, senten  una vocació que els referma a encaminar la darrera etapa de la vida, aprofitant la seva experiència i les seves capacitats, per tal d’estimar més la seva pròpia vida i la dels altres, tot reconeixent els dons que Déu ens dona. Es tracte de descobrir-hi el camí i les oportunitats que Déu no para de donar-nos.

La dinámica consisteix en el desenvolupament d’un temari amb unes situacions extretes de la vida, que els membres observen i analitzen, previament, i després es comparteixen en grup. Sempre es procura que allò tractat no resti en una simple teoría, per bé que s’hagi formulat, sinó que posat a la llum de l’Evangeli, indueixi a implicar –nos en una determinada acció, d’àmbit personal, familiar, cap a terceres persones, inclús en relació amb la natura i el medi ambient.

Us convidem a pensar-hi i, quan les condicions de les mesures preventives pel Covid19 no siguin tan restrictives, convocarem a tots els interessats i interessades a una reunió informativa d’on miraríem d’iniciar-ne el corresponent grup a la parroquia de Sant Joan Baptista.

Estigueu atents i cerqueu en VIDA CREIXENT un espai d’amistat, de reflexió  i de vida cristiana.

Fins aviat, si Déu vol ¡!!

PREGUEM PELS FIDELS DIFUNTS

Cada any, el 2 de novembre, a l’Església celebrem la commemoració de tots els fidels difunts, perquè la nostra vida i la nostra mort són del Senyor i aquest traspàs de la mort, constitueix la gran esperança cristiana, ja que morint no estem destinats al “no res”, sinó que estem destinats a viure la vida eterna de Déu.

I perquè la mort no fos una via de trencament amb Ell, morí donant la vida perquè siguem redimits dels nostres pecats perquè allà on Ell hi és, també hi puguem ser tots nosaltres. És aquesta una oportunitat per intentar comprendre com ens arriba a estimar el Senyor, que vol mantenir-nos al seu costat, sense deixar-nos, perquè el seu amor és més fort que la mort.

Des de fa alguns anys, coincidint amb la celebració de Tots els Sants, l(vigília del dia de difunts), una bona representació de fidels de les parròquies de Viladecans i Sant Climent de Llobregat, es reunien al cementiri per pregar per a tots ells.

Enguany, degut a les mesures preventives a conseqüència del Covid19, no podem realitzar aquesta pregària. Però si que us convidem a que visiteu als vostres difunts, en qualsevol moment, al cementiri i a compartir aquesta oració, en esperit de comunió:

Senyor, gràcies per no abandonar-nos en la tragèdia de la mort.

Gràcies perquè us mostreu com una porta oberta a l’esperança,

Per anar al avant obrint-nos camí, per preparar-nos una estança a la casa del Pare i per voler que visquem allà on tu hi ets.

Quin privilegi tan gran que hagis disposat un lloc on hostatjar-nos.

Ens aculls a casa teva, ens pares taula, ens protegeixes com un mur segur, vetlles per les nostres necessitats.

Gràcies perquè cuides dels nostres difunts, dels nostres pares i mares, avis i àvies, potser fills i filles, germans i germanes, amics i amigues, espòs o esposa.

Els trobem a faltar, però ens consola saber que Tu els empares, i un dia ens trobarem amb Tu i amb ells.

Aleshores et veurem cara a cara i celebrarem amb plenitud la festa de l’amor.

Aquesta é la nostra fe que ens anima a viure amb Tu, perquè quan ens visiti la mort, ens sentirem segurs en saber que tu també ets amb nosaltres

Amén.

 

JOVES DE LES PARRÒQUIES DE VILADECANS REBRAN LA CONFIRMACIÓ.

El proper diumenge 24 d’octubre, a la parròquia de Santa Maria de Sales, el nostre bisbe diocesà, mons. Agustí Cortés, administrarà el Sagrament de la Confirmació a diversos joves de les nostre parròquies de Viladecans, a les 12 del migdia, en una Eucaristía concelebrada amb els preveres, diaques i tots els fidels que s’hi afegeixin.

Donem-ne gràcies a Déu, per aquests joves que han optat, des de la seva llibertat, a seguir el compromís de vida cristiana, responent a la crida que el Senyor els hi ha fet.

Els hem acollit a les nostres parròquies, amb les portes ben obertes i volem que sempre les hi trobin així, per tal que res els impedeixi continuar compartint la seva vida i la seva fe, arrelats a la seva comunitat, en esperit de pregària i de servei.

L’enhorabona i per molts anys !!!

DESPATX PARROQUIAL

ATENCIÓ: El despatx parroquial, comú per ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de cinc a set de la tarda, al carrer Sant Joan, 14. 08840-Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 936.372.503.

CATEQUESI D’INFANTS 2020/2021.

Parròquia de Sant Joan Baptista.

Aquesta darrera setmana ha començat el segon curs de la catequesi d’infants i pares, amb sessions en dilluns, dimecres, dijous i divendres. La propera setmana començarà el primer curs, amb sessions els mateixos dies.

Donem la benvinguda als infants i als pares i mares, i desitgem a tots que aquest sigui un curs ben profitós, en l’aventura de créixer en la fe seguint l’exemple de vida que Jesús, (Déu fet home), en tot allò que ens dona a conèixer i ens proposa a cadascú. 

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Resta obert el període d’inscripcions a la catequesi d’infants de la parròquia de Santa Maria Magdalena, els divendres de 05:00 a 06:00 de la tarda, per al primer i el segon curs.

Les sessions de catequesis per infants i les reunions amb pares i mares, començaran el mes de novembre.

HORARIS DE MISSES.

ATENCIÓ:

Parròquia de Sant Joan Baptista.

Diumenges i festes:                                       10:45 h, (en català).

                                                                            13:00 h, (en bilingüe)

Feiners, dissabtes i vigílies de festes:        19:00 h, (en català).

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Diumenges i festes:                                       12:00 h, (en bilingüe).

Dissabtes i vigílies de festes:                       20:00 h, (en bilingüe).

 

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario