domingo, 6 de diciembre de 2020

full parròquial de Santa Maria Magdalena i Sant Joan Baptista de Viladecans, 6/12/2020. II Diumenge d’Advent.


                                    PARRÒQUIES DE

  SANTA MARIA MAGDALENA

I DE

SANT JOAN BAPTISTA 

    DE VILADECANS

6/12/2020.

II Diumenge d’Advent.

 

"Ven, Señor Jesús, despiértanos de la indiferencia y mediocridad "

Papa Francesc.                                             Homilía I Diumenge d’Advent, 22 de novembre 2020.

S’ACOSTA NADAL AMB EL COVID19.

Els mitjans de comunicació ens recorden amb insistència, possibilitats, especulacions, propostes, dubtes, esperances, ..., per poder celebrar el Nadal en família. Si més no, el procés de desescalament d’aquesta setmana s’ha vist afectat amb la pujada de la taxa de contagi, d’entre 0,76 i 078, a arribat a 0’95, el darrer divendres. Això fa que si no davalla a 0,90, no podem pensar en canviar la fase. Impressiona imaginar que aquest creixement esdevé al cap d’onze dies de reobrir bars i restaurants, sense que aquests, en siguin l’única causa. Tanmateix impressiona que tancant-se els establiments i negocis per raons de salut pública, els seus propietaris sotmesos a despeses fixes, no rebin compensacions ni ajuts de les administracions, fent que molts els hagin de tancar per manca de liquiditat.

El pont de la Puríssima amb la probable mobilitat de persones, a segones residències o llocs turístics, ens fa especular l’increment de contagis que agreujaran la situació sanitària; ens impressiona, perquè veiem com els interessos dels uns es contraposen a la salut col·lectiva, en desatendre’s les recomanacions preventives.

Tot plegat posa en evidència la nostra vulnerabilitat! Podem fer una reflexió sobre el Nadal que s’acosta, ja què de les crisis sempre en traiem algun ensenyament. Malgrat experiències de solitud per la dificultat dels encontres físics hem incrementat molt la relació amb altres mitjans, telèfon, xarxes socials,  veiem com s’estableixen complicitats, ens tornem més tolerants i, en la prevenció, ens tornem més exigents; tenim més paciència per afrontar aquestes situacions no desitjades; les persones ens ajudem més, especialment cap a persones més grans; ha disminuït la contaminació; som conscients de que amb la prevenció ens protegim nosaltres i protegim a la resta de la ciutadania; prenem consciència de que la solidaritat forma part de la bona convivència; vivim reduint el consumisme.

Aquest Nadal que ens resultarà radicalment diferent, no ens està plantejant la realitat d’obrir-nos a un nou estil de vida? Canviem-hi !!!.

EL PAPA FRANCISCO DESIGNA NUEVOS CARDENALES.

Ven, Señor Jesús, despiértanos del sueño de la mediocridad, y de la indiferencia”, es la invocación del Papa en la Eucaristia del pasado domingo, en el Vaticano, con los nuevos Cardenales.

          Las lecturas de la Misa, explica el Papa, nos sugieren: “La cercanía de Dios y nuestra necesaria vigilancia. «El primer mensaje del Adviento y del Año Litúrgico, reconocer que Dios está cerca, y decirle: “¡Acércate más!”.

El quiere acercarse a nosotros y se ofrece, no se impone». Citando a San Agustín, dice: «Timeo Iesum transeuntem» (Sermones, 88,14,13), “Tengo miedo de que Jesús pase y no me dé cuenta”, el Papa nos advierte que, atraídos por intereses y distraídos por vanidades, nos arriesgamos a perder lo esencial. Por el Señor repite «a todos: ¡estén vigilantes!».

¿Por qué agobiarse para alcanzar dinero, fama, éxito, todas cosas efímeras?¿Por qué buscar un poco de... (¿padrinos?) para hacer (tener) un ascenso y subir y promocionarnos en la carrera? Todo pasa. Observa, -vigila-, dice el Señor.

Hay un sueño peligroso, la mediocridad, cuando olvidamos al primer amor y buscamos una vida tranquila, sin impulsos del amor a Dios, sin esperar su novedad, nos volvemos mediocres, tibios, mundanos. Esto carcome la fe, porque la fe se opone a la mediocridad: es el ardiente deseo de Dios, la valentía perseverante para convertirse, valor para amar y salir adelante. “La fe no es agua que apaga, sino fuego que arde; no es un calmante para los estresados, sino una historia de amor para los enamorados”

Despertemos de la mediocridad velando con la oración. “Rezar es encender una luz en la noche, nos despierta de la tibieza de una vida horizontal, eleva nuestra mirada hacia lo alto, nos sintoniza con el Señor”. La oración oxigena la vida: no se vive sin respirar ni se puede ser cristiano sin rezar. Necesitamos cristianos que velen por los que duermen, adoradores, intercesores que lleven a Jesús, luz del mundo, las tinieblas de la historia.

Un segundo sueño peligroso, es la indiferencia. “Cuando sólo giramos alrededor nuestro y de nuestras necesidades. Indiferentes a las de los demás, la noche cae en el corazón. Nos quejamos de todo, nos sentimos víctimas de los otros y hacemos complots de todo”.

El Papa señala que podemos despertar de la indiferencia, atentos a la caridad. La caridad es el corazón palpitante del cristiano. Así como no se puede vivir sin el latido del corazón, tampoco se puede ser cristiano sin caridad. Algunos piensan que sentir compasión, ayudar, servir sea algo para perdedores; en realidad es la apuesta segura, porque ya está proyectada hacia el futuro, hacia el día del Señor, cuando todo pasará y sólo quedará el amor. Con obras de misericordia que nos acercamos al Señor. Se lo pedimos hoy en la oración colecta: «Aviva en tus fieles […] el deseo de salir al encuentro de Cristo, que viene, acompañados por las buenas obras». Jesús viene y el camino para ir a su encuentro está señalado: son las obras de caridad.

Los trece nuevos cardenales pertenecen a cuatro continentes: Europa, África, Asia, América Latina y América del Norte. Nueve de ellos serán electores y tres pertenecen a la Orden Franciscana. El pasado sábado 28 de noviembre, en un consistorio ordinario público, se formalizo su nombramiento.

El Colegio cardenalicio lo componen actualmente 229 cardenales, de los cuales: 127 son electores y 102 no electores, nombrados por los sucesivos papas: San Juan Pablo II, Benedicto XVI y Francisco.

Al Colegió cardenalicio le competen distintas funciones jurídicas, consultivas y deliberativas y tiene a su cargo promover la elección del Papa, en caso de fallecimiento o de dimisión.

Ayudan al Papa en el gobierno de la Iglesia. Se reúnen en consistorio, con un cardenal decano que lo preside, considerado primero entre sus iguales, pero sin potestad sobre los demás. Entre las responsabilidades está la del cardenal protodiácono, que anuncia al pueblo el nombre del nuevo Papa elegido. Otros están a cargo de los diversos Dicasterios.

Pidamos al Señor que guiados siempre por el Espíritu Santo, los cardenales colaboren con el Papa, en el progreso de la Iglesia, atendiendo las realidades de nuestro mundo.

DARRERES RESTRICCIONS PREVENTIVES PEL COVID19.

1.- Manteniment de les mesures d’higiene de mans, ús de mascareta, distancia de seguretat i desinfecció i ventilació dels espais d’ús comú.

2.- Confinament nocturn: Cap activitat a les parròquies, de 22:00 a 06:00 h.

3.- L’aforament als temples no pot superar el 30%.

4.- Les activitats pastorals, llevat el culte, no poden superar sis persones reunides.

5.- Serveis a la cúria diocesana: amb atenció telemàtica i telefònica a Secretaria General.

No ens fem enrere. En bé de tots: complim les mesures de manera responsable i posem l’esperança en el Senyor, en la normalització de la vida social i econòmica, que tant necessitem.

CATEQUESI D’INFANTS 2020/2021 i LA MISSA FAMILIAR.

Parròquia de Sant Joan Baptista i Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Aquesta darrera setmana ja hem reiniciat les sessions presencials de catequesi d’infants, desdoblant els grups i duplicant els catequistes.

Cal agrair als pares i mares, i també als catequistes, aquesta bona disposició, davant d’aquests canvis imprevistos en la programació del curs, en bé de continuar la catequesi.

Insistim als pares i mares l’assistència a la MISSA FAMILIAR amb els seus infants. Al temple complim les mesures establertes. De la responsabilitat de cadascú en depenem tots i no és tan difícil complir-les: No ultrapassar l’aforament, respectar sempre la distància de seguretat, higiene de mans, utilització de mascareta tapant nas i boca, evitar converses en rotllanes, situar-se als llocs indicats amb una “X” i utilitzar, -només-, el passadís central per anar a combregar i retornar pels passadissos laterals.

La MISSA FAMILIAR també forma part de la catequesi, per això, en les circumstàncies actuals, és importantíssim que a través d'elles els infants segueixin tenint relació amb la parròquia i amb els catequistes. Us agraïm molt sincerament l’esforç que esteu mantenint.

GRUP DE CONFIRMACIÓ 2020.

El proper diumenge 13, a les cinc de la tarda, ens trobarem el grup de joves, de les parròquies de Viladecans, confirmats enguany i que coordina la Marina Gallego.

La trobada té un to de fe i també d’amistat on hi tractarem  alguns aspectes de la vida que contemplarem a la llum de l’Evangeli. En Sergi ens presentarà unes propostes de “logotipus”, per tal de disposar d’un element gràfic d’identitat del grup.

endavant!!!!


GRUP DE LITÚRGIA, SANT JOAN BAPTISTA.

El Grup de Litúrgia de la parròquia de Sant Joan Baptista es va reunir el darrer dimecres 2, després de nou mesos de no trobar-se. Es va fer un repàs dels darrers temes que havíem tractat. Es va explicar l’orientació de l’actual Temps d’Advent, amb els signes i missatges d’enguany. La realització del pessebre a l’església, també la col·locació d’un pessebre al peu de l’ambó i d’un estel lluminós a l’atri de l’església.

Es vol donar relleu a la campanya de recollida d’aliments, per ajudar a famílies necessitades, on hi participin infants i adults, fent present la importància del gest solidari. També es van tractar el conjunt de celebracions nadalenques, destacant-ne la Missa de Gall, que s’avançarà a les set de la tarda, a la parròquia de Sant Joan i a les vuit del vespre, a la parròquia de Santa Maria Magdalena.

També es veu la necessitat d’acompanyar als monitors i lectors de les misses, amb assajos de cants i tornar a promoure l’escola de lectors que només va fer una sessió el darrer mes de març. 

GRUP DE PASTORAL DE LA SALUT.

El Grup de la Pastoral de la Salut es va reunir el darrer dijous 3, a la parròquia de Sant Joan Baptista, per tal de revisar l’evolució de la tasca empresa i que veiem dificultada per les mesures preventives del Covid19.

Es va fer un repàs de la trajectòria d’aquest voluntariat, amb una activitat molt important al Centre Social i Sanitari Frederica Montseny, de Viladecans, centrada especialment en l’atenció parroquial a persones grans i/o persones malaltes, especialment les desarrelades de les seves famílies o que tenen dificultats, tant de manera humana com, si és el cas, de manera espiritual. No faltava l’Eucaristia mensual, ni la presència de voluntaris, portant la Comunió, ajudant en les activitats o visitant una estona els residents.

Amb la situació actual tot això ha canviat de manera radical, com podem comprendre. Cada setmana un grup de fins a quatre voluntàries, poden visitar a sis interns, en un espai preparat, verificant-ne abans la temperatura corporal, utilitzant els equips de protecció individual i mantenint la distància de seguretat, en tot moment, sense que pugui haver el mínim contacte entre les persones.

Un cop al mes es fa una celebració de la Paraula i benedicció amb el Santíssim, amb un mossèn i dos voluntàries, només, per a un grup de sis interns de la mateixa residència. En les properes celebracions incorporarem cants de Nadal, per tal que els assistents hi puguin participar més.

També es va parlar de diverses persones grans, malaltes, que se les visita però que amb la situació del Covid19, s’ha reduït el contacte. Tanmateix si tenim dificultat per visitar-les, procurarem mantenir-hi contacte telefònic, fins normalitzar-se la situació. Contactarem amb l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, per actualitzar el seguiment d’alguns malalts.

 CAPTA NADALENCA D’ALIMENTS.

Les parròquies de Sant Joan Baptista i de Santa Maria Magdalena, fem una capta  d’aliments, per ajudar a persones necessitades, del 5 al 20 d’aquest mes de desembre. Quan vingueu a l’església, més enllà de l’amoïna que hi deixeu, recordeu de portar-nos aliments de llarga conservació, pasta, arròs, conserves, tetrabriks de llet o de brou, oli, sucre, farina, ...A Sant Joan Baptista ens ho podeu deixar davant de l’altar de Maria Immaculada i a Santa Maria Magdalena a l’accés a l’església.

Esperem que a més de poder donar un ajut eficient, això ens faci veure que a més de Nadal, les persones necessitades precisen aquesta ajuda i/o altres recursos durant tot l’any, fins poder adquirir una autonomia que els hi permeti viure amb dignitat; per això podem expressar la nostre generositat solidaria col·laborant amb CARITAS, sempre, aportant el nostre donatiu a la caixeta que tenim a l’església, al costat del Sant Crist.

CONSELL PASTORAL PARROQUIAL DE SANTA MARIA MAGDALENA.

El proper dissabte 12, a les 10:00 del matí, es reunirà el Consell pastoral parroquial de Santa Maria Magdalena, per tal de fer un seguiment sobre la marxa de la parròquia i les seves diverses activitats pastorals.

RECÉS D’ADVENT.

El proper dissabte 19 de desembre, a dos quarts d’onze del matí, (10:30 h.). En l’Església de Sant Joan Baptista, tindrem el Recés d’Advent, que dirigirà el P. Miguel Mateo, SF, amb el títol “La llamada del Adviento”.

Obert a totes les parròquies de Viladecans.

Us hi esperem!


COL·LECTA PEL SEMINARI

La col·lecta en favor del Seminari que de manera habitual es feia cada any pels volts de Sant Josep, enguany no es va fer degut al Covid19 i ha estat traslladada al proper dia de la Immaculada. Per aquest motiu la capta que fem a les misses es destinarà per ajudar el bon funcionament del Seminari de Barcelona. 

Grup de seminaristes participants en el recés del passat 11 de febrer de 2020.

L’EVANGELI DEL DIUMENGE, (Mc 1, 1-8).

1Comença l’evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu.

2En el profeta Isaïes hi ha escrit: Jo envio davant teu el meu missatger perquè et prepari el camí. 3 És la veu d’un que crida en el desert: Prepareu el camí del Senyor, aplaneu les seves rutes.

4Es presentà, doncs, Joan, que batejava en el desert i que predicava un baptisme de conversió per al perdó dels pecats. 5Anaven a trobar-lo gent d’arreu de Judea i tots els habitants de Jerusalem, confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell al riu Jordà. 6Joan duia una roba de pèl de camell i portava una pell a la cintura; s’alimentava de llagostes i mel boscana. 7I predicava així: –Després de mi ve el qui és més fort que jo, i jo no sóc digne ni d’ajupir-me a deslligar-li les corretges de les sandàlies. 8Jo us batejo amb aigua, però ell us batejarà amb l’Esperit Sant.

Fixem-nos en Jesús i en l’Evangeli. Per pensar-hi.

– La litúrgia d’Advent manifesta d’un mode evident i amable, la manera que els cristians tractem les antigues profecies que rellegim amb ulls nous i les relacionem amb Jesucrist.

– El profeta Isaïes és el més destacat. Joan Baptista apareix com el qui pren tot allò que ha estat donat i, obre la porta a la novetat definitiva: el Messies, Fill de Déu.

La paraula “evangeli” (1) significa ‘bona nova’, ‘anunci joiós’. Al principi designava l’anunci de Jesús sobre la proximitat del Regne de Déu (Mc 1,14). En realitat, tot l’ensenyament de Jesús, i encara més els fets de la seva vida, mort i resurrecció, són l’Evangeli, la bona nova que cal anunciar a tothom (1Co 15,1-5). Només al cap d’un temps la paraula ‘evangeli’ es va fer servir per designar els escrits que fan referència a Jesús i al seu anunci (els quatre evangelis).

Sobre Jesús com a “Messies” (1), és significativa la confessió de Pere (Mc 8,29) que ens aclareix el concepte erroni que solem tenir-ne: el reconeix com a Messies. Així Marc el situa com a centre del seu Evangeli, perquè després de temps de conviure amb Jesús, de veure la seva activitat i de sentir el seu ensenyament, els deixebles són capaços de reconèixer qui és. A partir d’aquest moment, però, ell mateix mostrarà que el Messies de Déu no s’imposa, com un guerrer, sinó que assumeix el sofriment i la mort de l’Encarnació per salvar tots els homes i dones.

En el context de la passió i mort també hi trobem aquest títol (Mc 14,61; 15,32).

Sobre el títol “Fill de Déu” (1), el trobem sovint en Marc: Déu mateix revela que Jesús és el seu Fill (Mc 1,11; 9,7); és un títol que es troba en boca dels dimonis (Mc 1,24; 3,11;5,7) i d’un pagà (Mc 15,39); Jesús mateix es proclama Fill de Déu en el procés al qual és sotmès (Mc 14,61-62).

El que Marc atribueix al profeta Isaïes (2.3) és una combinació d’Ex 23,20 i Ml 3,1 (és el que recull el verset 2) i d’Is 40,3 (el que recull el verset 3).

El baptisme de Joan (4.5) era un signe extern unit a la conversió i al reconeixement dels pecats davant de Déu (Lv 5,5-6; Dn 9,4-19; Ne 9,6-37; Ba 1,15-2,10). Jesús dona un sentit nou al baptisme, d’immersió en la vida que Déu ens dóna. Ho anuncia el mateix Joan en el baptisme “amb l’Esperit Sant” (8), que serà el de Jesús (Ac 1,5;11,16;19,2-4).

El vestit de Joan (6) és característic dels profetes (2Re 1,8; Za 13,4). Els profetes també parlen amb el seu estil de vida.

Deslligar les sandàlies (7) era una tasca d’esclau quan l’amo tornava a casa. Joan expressa així la seva situació en relació al Messies que és a punt d’arribar.

Els profetes, i Joan com un d’ells –amb el simbolisme que el descriu–, anunciant l’esdevenidor, ens conviden a canviar –conversió–, a “preparar el camí del Senyor” (3), a “començar l’evangeli” (1), a recomençar el camí de seguiment de Jesús.

LOTERIA.

Seguint el ritme de cada any, la parròquia de Santa Maria Magdalena ha fet loteria de Nadal. Es tracte d’una bona manera d’ajudar aquesta comunitat i, qui ho sap? Potser d’obtenir-ne un bon premi.  Encara tenim participacions!  Animeu-vos i participeu-hi ! 

DESPATX PARROQUIAL

ATENCIÓ: El despatx parroquial, comú per ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de cinc a set de la tarda, al carrer Sant Joan, 14. 08840 - Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 649.630.448.

MISSA ROCIERA A LA PARRÒQUIA DE SANTA MARIA MAGDALENA.


bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario