martes, 16 de febrero de 2021

PARRÒQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA I DE SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS. 14/02/2021. Diumenge VI del Temps ordinari.

PARRÒQUIES DE  

SANTA MARIA MAGDALENA

I DE

SANT JOAN BAPTISTA

DE VILADECANS.

14/02/2021.

Diumenge VI del Temps ordinari.

 

 “ … impregnar de oración las humildes situaciones cotidianas"

Papa Francesc.     Audiència, del 10 de febrer 2021.

El Papa Francisco presidió la Audiencia General, del pasado miércoles, en la Biblioteca del Palacio Apostólico, reflexionando: “cómo la oración cristiana está anclada’ a la Liturgia”, porqué  “ésta vuelve siempre a la vida cotidiana: por las calles, en las oficinas, en los medios de transporte…”, donde “continúa el diálogo con Dios”, pues “quien reza es como el enamorado, que lleva siempre en el corazón a la persona amada, donde sea que esté”. Cualquier experiencia de la vida, el amor de Dios puede convertirla en bien: “toda alegría se convierte en motivo de alabanza, toda prueba es ocasión para una petición de ayuda”. La oración, afirmó, “está siempre viva en la vida como una brasa de fuego”, y así, también “cuando la boca no habla, el corazón habla”. I un pensamiento “aparentemente profano”, puede ser impregnado de oración”.

“El conocimiento de Cristo nos hace confiados que hay Alguien que nos espera, con una gracia infinita. Y así la oración infunde una esperanza invencible: cualquier experiencia que toque nuestro camino, el amor de Dios puede convertirla en bien.

La oración apacigua la ira, sostiene el amor, multiplica la alegría, infunde la fuerza para perdonar. En algún momento nos parecerá que ya no somos nosotros los que vivimos, sino que la gracia vive y obra en nosotros mediante la oración”.

El Papa aconseja que si llega la ira, el descontento que lleva a la amargura, hay que detenerse y hablar con el Señor, porque Él dará “la palabra justa", el consejo "para seguir adelante”. Y “cuando uno está acompañado por el Señor, se siente más valiente, más libre y también más feliz”.

Recuerda que “la oración realiza milagros” y asegura que los pobres intuyen “por gracia de Dios” que en la precariedad “la oración hace presente la compasión de Jesús”: El Señor es -no lo olvidemos- el Señor de la compasión, de la cercanía, de la ternura: tres palabras que hay que olvidar: siempre con el Señor. Porque es el estilo del Señor: compasión, cercanía, ternura. Amando con ternura, descubriremos un fragmento del misterio de Dios. Como la oración “dispone a un amor sobreabundante”, “nos ayuda a amar a los otros, no obstante, sus errores y sus pecados”. Recordando que Jesús no juzgó al mundo, sino que lo ha salvado, dijo: "La persona siempre es más importante que sus acciones". Es “necesario” querer a todos y cada uno, pues "todos somos pecadores y al mismo tiempo amados por Dios, uno a uno".

“Es una vida fea, la de esas personas que siempre están juzgando a los demás, siempre condenando, juzgando... es una vida fea, infeliz.(...). Abre tu corazón, perdona, justifica a los demás, comprende, sé tú también cercano a los demás, ten compasión, ten ternura: como Jesús. Amando así este mundo, amándolo con ternura, descubriremos que cada día y cada cosa lleva escondido en sí un fragmento del misterio de Dios”. Recordó que “El hombre es semejante a un soplo, como la hierba”, basta "un vapor, una gota de agua" para matarlo. Por ello exhortó a orar para que el reino de Dios acompañe la historia de la humanidad, dispuestos a “impregnar de oración las humildes situaciones cotidianas.”

“Somos seres frágiles, pero sabemos rezar: y esta es la dignidad más grande. Es también nuestra fortaleza. Coraje. Rezar en todo momento, en toda situación, porque el Señor está cerca de nosotros. Y cuando una oración es según el corazón de Jesús, obtiene milagros.”

Concluyendo el Papa recordó la próxima fiesta de Nuestra Señora de Lourdes, patrona de los enfermos: “Pidamos por su intercesión que el Señor conceda la salud del alma y cuerpo a todos los que sufren a causa de alguna enfermedad y de la actual pandemia, y fortalezca a quienes los asisten y los acompañan en este tiempo de prueba que atraviesan en sus vidas. Que Dios los bendiga a todos.”

Finalizo expresando su cercanía con las víctimas del alud de un glaciar, el pasado domingo en un desfiladero de Uttarakhand, en el Himalaya, al Norte de la India, con sus 32 víctimas y unos 170 desaparecidos y diversas tragedias. También recordó a quienes en varias partes del mundo, el próximo viernes 12 celebran el fin de año lunar, mostrando hacia ellos sus deseos de fraternidad y solidaridad. Y formuló su deseo, de buena salud y serenidad en la vida en la actual pandemia, invitando, por último, a no olvidarnos de rezar por el don de la paz y por los más pobres y los más débiles.

MANS UNIDES.

Les Delegacions catalanes de Mans Unides, promouen la seva 62a Campanya, que amb el lema: «Contagia solidaritat per acabar amb la fam», tanca el “Pla triennal” en la defensa dels drets humans com a base de la dignitat de les persones.

-     El 2019, defensaven la igualtat i la dignitat de totes les persones.

-     El 2020, aprofundien en la relació entre la lluita contra la pobresa i la cura del planeta, la nostra casa comuna.

-     El 2021, afirmen «Contagia solidaritat per acabar amb la fam», exigint una vida coherent amb els drets humans, sintetitzada el el «bé comú i la solidaritat».

Per a Mans Unides la solidaritat és una exigència de la nostra dignitat humana compartida, segons les circumstàncies de cadascú, aportant el bé comú de l’esforç humanitzador, fent que ningú quedi exclòs dels seus drets. Així podem avançar en un món on els drets humans no siguin una declaració d’intencions sinó una justa realitat.

El projecte que enguany recolza la nostra Diòcesi de Sant Feliu de Llobregat es fa a Rubirizi a la regió de Mbarara, a al sud-oest d’Uganda; una zona deprimida per la desforestació, la sequera i la manca de coneixements agrícoles dels camperols. El 99% de la població viu en zona rural i sota el llindar de la pobresa. Es tracte de famílies camperoles, minifundistes amb molts fills. La dona no té gairebé drets i és víctima sovint de maltractaments. Tot i l’obligatorietat de l’ensenyament, molts nens no acaben l’escola primària. Hi ha força analfabetisme. La salut de les famílies és molt feble degut a la mala nutrició i l’escassa higiene a cuines i latrines. Els centres de salut resten allunyats d’aquests llogarets.

El projecte es desplegarà en tres anys, aportant la millora de les condicions de vida de 600 famílies, beneficiant unes 4.800 persones. Inclou un projecte formatiu i d’equipaments en seguretat alimentària, tècniques agrícoles, sanitat i higiene, i promoció d’ingressos amb la millora dels cultius i la diversificació cap a noves activitats. Les sessions formatives, inclouran el coneixement de les mesures de seguretat per prevenir el contagi per coronavirus.

Us animem a contribuir-hi, amb la vostra solidaritat, afecte i confiança en els projectes de MANS UNIDES.

2 de febrer, LA CANDELERA.

El darrer dos de febrer, celebràvem la Presentació del Senyor, “Llum que es revela a les nacions”. La festa prové de la tradició jueva quan les mares, després d’haver tingut un fill, passada la quarantena, s’havien purificar i donar gràcies pel seu fill.

La comunitat parroquial de Sant Joan Baptista va celebrar, amb una Eucaristia a les set de la tarda on s’hi beneïren les corresponents candeles. La comunitat parroquial de Santa Maria Magdalena va traslladar la benedicció de les candeles, a les misses de les vuit del vespre del dissabte 6 i a la de les dotze del diumenge 14.

Tanmateix a totes les eucaristies dominicals del darrer diumenge 14, a ambdues parròquies, recordarem els infants batejats durant el 2020 i els seus pares i mares, demanant al Senyor que els beneeixi i els guardi, perquè cada família sigui una escola d’amor per aquests infants. La pandèmia pel Covid19, no va facilitar la seva participació com havíem fet l’any anterior.

Amb aquesta festa es tanca el cicle nadalenc.

11 de febrer, LA MARE DE DÉU DE LOURDES.

El darrer dijous celebràvem la festa de la Mare de Déu de Lourdes, patrona dels malalts i els sanitaris, íntimament lligada a la Jornada Mundial del malalt i a la Pastoral de la Salut que es fa des dels seus grups parroquials i institucions d’Església, -com és el cas de la delegació de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, a Viladecans-, amb un voluntariat que atén malalts i persones grans en domicilis, residències i hospitals.

Malgrat el Còvid19, no poguérem compartir ni la processó ni l’Eucaristia solemne, amb la magnitud i participació dels darrers anys, on hi venien molts malalts, voluntaris, sanitaris i fidels, vinguts de totes les parròquies de Viladecans.

Si més no, la missa diària de les set de la tarda a l’església de Sant Joan Baptista, aquesta diada de la Mare de Déu de Lourdes,
fou molt més concorreguda, emplenant-se, quasi bé, tot l’aforament permès actualment.

A més de pregar en favor de la salut dels malalts i pel personal sanitari, fou també un moment d’agraïment al voluntariat compromès que, amb els mossens, fan possible aquesta atenció pastoral en l’àmbit de tot Viladecans.

Unes imatges projectades en finalitzar l’Eucaristia, posaven de manifest l’entusiasme dels voluntaris en darrers pelegrinatges a Lourdes i les darreres celebracions litúrgiques, al Centre Soci-Sanitari Frederica Montseny, de Viladecans.

 Desitgem que aquesta vocació d’atendre i acompanyar els malalts, per part de tots els voluntaris de la Pastoral de la Salut, inclosa L’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, no només es mantingui, sinó que creixi i esdevingui signe d’unes parròquies obertes, més evangèliques i capaces de donar testimoni de l’amor guaridor de Déu als qui pateixen en la seva salut.

VIDA CREIXENT

El darrer dilluns 8, a dos quarts de cinc de la tarda, ens reunirem el grup de Vida Creixent, de la parròquia de Santa Maria Magdalena. L’animadora del grup va iniciar la trobada amb una pregària que compartiren tots els assistents. Després es va tractar el tema de fons, desgranant-lo a poc a poc, aportant-hi aclariments i opinions per part dels assistents. Exposat tot el tema, els assistents respongueren, lliurament, al qüestionari proposat per l’autora, d’on surgiren algunes conclusions operatives. Acabarem amb la pregària del Pare nostre i l’himne de Vida Creixent.

Aquest curs treballem el temari “L’harmonia de la vida”, preparat per la germana benedictina Conxa Adell. En cada trobada cerquem l’harmonia en la nostra pròpia vida desenvolupant les set notes musicals com a recurs que ens permet descobrir-nos com som i quins ressorts ens poden ajudar en les situacions que ens trobem avui. La nota desenvolupada fou la “MI”, descobrint “Aquest egoisme tan meu” que sovint ens pot trair. El proper dilluns 22, treballarem la nota “FA”, tot escorcollant: “Sóc el que faig”

Com us hem explicat, a la parròquia de Santa Maria Magdalena ja hi tenim un grup de Vida Creixent que funciona amb interès. El repte és fer un nou grup a la parròquia de Sant Joan Baptista. Per pertànyer a Vida Creixent, només cal tenir més de 60 anys i ganes de viure la vida amb realisme, esforç, amor i esperança.

Animem-nos-hi, encara que al començament siguem pocs, ja creixerem !!!  

Parleu-ne amb els mossens.

GRUP DE CONFIRMACIÓ 2020.

Recordem que la propera reunió d’aquest grup interparroquia l serà el proper diumenge 21 de febrer a les cinc de la tarda.

Com sempre començarem compartint l’Evangeli del dia, tractarem un tema d’opinió pública, que contrastarem amb l’Evangeli i acabarem, compartint un cafè calent, ben apropiat pel temps d’hivern. Això si, amb ventilació, higiene de mans, distància de seguretat i mascareta.

El grup tindrà una baixa a partir del proper dimarts 16, perquè l’Andrés Felipe torna a Colòmbia, el seu país d’origen. Li agraïm el temps i l’interès que sempre ens ha dedicat i li desitgen un bon futur ple d’esperança en la seva nova etapa laboral i social i que el Senyor el beneeixi i el guardi.

Anem-hi avançant !!!

L’EVANGELI DEL DIUMENGE,  (Mc 1,40-45)

En aquell temps, 40 un leprós el vingué a trobar i, agenollat, li suplicava: –Si vols, em pots purificar. 41 Jesús, compadit, va estendre la mà, el tocà i li digué: –Ho vull, queda pur. 42 A l’instant li desaparegué la lepra i quedà pur. 43 Tot seguit Jesús el va fer marxar, després d’advertir-lo severament. 44 Li digué: –Vigila de no dir res a ningú. Vés a fer-te examinar pel sacerdot i ofereix per la teva purificació el que va ordenar Moisès: això els servirà de prova. 45 Però ell, així que se n’anà, començà de pregonar la nova i escampar-la pertot arreu, de manera que Jesús ja no podia entrar obertament en cap població, sinó que es quedava a fora, en llocs despoblats. Però la gent venia a trobar-lo de tot arreu.

Fixem-nos en Jesús i en l’Evangeli. Per pensar-hi.

– En la Bíblia el terme traduït per «lepra» es refereix a diverses malalties de la pell. La lepra feia que la persona entrés en estat d’impuresa ritual. S’havien d’apartar del culte i de la relació habitual amb els altres. Quan el mal desapareixia, calia practicar un ritu de purificació (Lv 13,1-23). La lepra obligava el malalt a viure fora poblat i els leprosos havien d’advertir els altres de la seva presència perquè no se’ls acostés ningú (Lv 13,45-46; Lc 17,11-19). Els creients jueus la consideraven com un càstig diví. El llibre d’Isaïes havia anunciat que a Jerusalem, o pel camí que hi portava, no hi passaria cap impur (Is 35,8; 52,1)., per això les guaricions que Jesús hi fa anuncien que ha arribat la salvació de Déu (Mt 11,5). 

– En aquest text tornem a trobar (44) el Jesús que prohibeix de revelar la seva identitat o divulgar els fets extraordinaris que Ell realitza. Mc té molt d’interès a que els seus lectors, la comunitat per a la que escriu, no s’equivoqui sobre la identitat de Jesús. El risc dels cristians de segona generació en endavant és el de quedar-se amb els al·leluies de la Pasqua oblidant-se de la creu, de la mort, que és tan pasqual com la resurrecció.

Jesús es posa a l’abast dels qui viuen al marge de la societat (40 i 45). El “leprós” (40) és un impur, un exclòs de la comunitat.

Jesús es compadeix (41) de la persona oprimida pel mal. Alguns manuscrits de l’evangeli de Mc porten la paraula “indignat” enlloc de “compadit”; en aquest cas caldria entendre que Jesús s’indigna davant la presència del mal; la seva acció, per tant, és fruit d’una “compassió” que de debò és el que significa la paraula: patir amb el que pateix... fins a rebel·lar-se contra la injustícia.

Jesús “tocà” (41) aquell a qui ningú no vol tocar per por a contaminar-se, tant físicament com espiritualment, ja que és pecador. Afronta la problemàtica implicant-s’hi del tot, no pas a distància. Però, sobretot, valora la persona per damunt de qualsevol consideració.

L’acció –“va estendre la mà i el tocà”– i la paraula –“li digué”– (41) sempre van juntes en Jesús. Amb la seva paraula expressa la voluntat que el leprós “quedi pur” (41). És la voluntat salvífica de Déu, l’únic que pot regenerar-nos amb la seva misericòrdia. Però que ens regenera “tocant-nos”, actuant amb nosaltres i fent-nos actuar (43-45). Per això podem dir que la seva paraula és eficaç (He 4,12): fa el que diu (42).

Jesús invita l’home a fer el que pot reincorporar-lo a la societat segons la Llei (44): quan el sacerdot ratifiqui oficialment que aquell home ja no té la lepra (Lv 14,2-32), podrà ser un ciutadà entre els altres.

El que aquí s’ha traduït dient “això els servirà de prova” (44), hi ha qui ho tradueix dient “com a acusació contra ells”. És significatiu! Si ens fixem en el “leprós” (40), veiem que s’acosta a Jesús amb humilitat: “agenollat” (40). La seva petició expressa la fe en el poder de Jesús: “si vols pots” (40). Després dóna testimoni de Jesús, del que ha fet amb ell (45). La seva guarició és senyal vivent que la salvació de Déu ha arribat per a tothom.

Mn Josep Maria Romaguera.

ASSAIG DE CANT LITÚRGIC.

Cada dijous feiner, a les cinc de la tarda i a l’església, tenim assaig de cant litúrgic. Aquests assajos resten oberts a tots els feligresos que us agradi el cant i estigueu disposats a col·laborar, de manera habitual, a les nostres assemblees. N’hi ha prou que us presenteu al director, en Francesc Ollé, amb el compromís de procurar assegurar-ne la presència

Si us agrada el cant: Animeu-vos i participeu-hi !!. 

ASAIG DE CANT DEL GRUP DE MISSA D’UNA.

Restablert el cant, amb l’ajuda del cor de la missa d’una, amb acompanyament d’orgue, us fem una crida perquè necessitem incrementar-ne el nombre de cantaires, masculins o femenins.

Assagen els dimarts, a les sis de la tarda, a l’església, guardant les distàncies de seguretat, amb mascareta i atenent les normes del Còvid19. N’hi ha prou presentant-se a la directora na Montserrat, amb el compromís de procurar asegur-ne la presència

No us ho perdeu: Si podeu, participeu-hi.

PREOCUPACIÓ PER LES DECLARACIONS XENÒFOGUES I RACISTES.

ACO, Caritas, Cintra-Benallar, Con Vi Vim, Cristianisme i Justícia, Cristians pel Socialisme, Delegació de Pastoral Obrera de Barcelona, Delegació de Pastoral Social de Barcelona, Ekumene, Fundació Escola Cristiana, Fundació Migra-Studium, Goac-Hoac, Grup de Juristes Roda Ventura, Joc, Justícia i Pau, Interculturalitat i Convivència, Parròquia de Santa Maria del Pi, Pastoral Amb Immigrants (PAI), Religioses en Barris, Unió de Religiosos De Catalunya (URC), Bayt-Al-Thaqafa, Iniciatives Solidàries, Fundació La Salut Alta, i Comunitats de Vida Cristiana, unides en la Plataforma d’Entitats Cristianes amb els Immigrants, ha mostrat greu preocupació pel discurs xenòfob i racista d’una formació en la campanya electoral. Demanen al futur govern de la Generalitat de Catalunya, que reforci els recursos públics per pal·liar la pobresa i l’exclusió social, garantir els drets bàsics -com l’empadronament- i alleujar la càrrega que tenen a dia d’avui les persones en situació irregular.

Els cristians no podem silenciar les actituds racista ni xenòfoga que no caben a l’Evangeli i són del tot contraries a la Declaració Iinternacionsl dels Drets Humans.

DESPATX PARROQUIAL

ATENCIÓ: El despatx parroquial, comú per ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de cinc a set de la tarda, al carrer Sant Joan, 14. 08840 - Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 649.630.448.

HORARIS DE CULTE.

Parròquia de Sant Joan Baptista.

Diumenges i festes:                                   10:45 h, (en català).

                                                               13:00 h, (en bilingüe)

Feiners, dissabtes i vigílies de festes:        19:00 h, (en català).

Rosari, els dilluns feiners:                         18:30 h, (en català)

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Diumenges i festes:                                  12:00 h, (en bilingüe).

Dissabtes i vigílies de festes:                    20:00 h, (en bilingüe).

TIEMPO DE CUARESMA 2021

1)    Mensaje del Santo Padre Francisco para la Cuaresma 2021

«Mirad, estamos subiendo a Jerusalén...» (Mt 20,18).
Cuaresma: un tiempo para renovar la fe, la esperanza y la caridad.

         2)    MIÉRCOLES DE CENIZA:     17 de febrero a las 19 h. en la parroquia de San Juan Bautista.    Misa con el rito        penitencial de la ceniza, según las indicaciones recibidas de la Santa Sede en prevención del covid 19.

Oración: “Señor en este tiempo de Cuaresma, enséñanos a aligerar nuestros pies, con el ayuno, la oración y la limosna. Ayúdanos a sacar todo lastre de egoísmo i maldad. Ayúdanos caminar más ligeros hacia la Pascua. Ayúdanos a servirte mejor en el amor”.

3)    Todos los viernes de Cuaresma. Empezando por el viernes 19 de febrero a las 18’15 h. en la parroquia de San Juan: Oración del VIACRUCIS. Caminemos con Jesús y los que sufren.

4)    Sábado 20 de febrero a las 10’30 h. Charla cuaresmal de “Cristians en diáleg” Cuaresma y laicado. A cargo de Mn. Josep Maria Gómez diácono.

5)    Próximo fin de semana Primer domingo de Cuaresma. Jesús vencidas las tentaciones en el desierto, proclama: Se ha cumplido el tiempo, está cerca el reino de Dios. Convertíos y creed en el Evangelio.

6)    En la parroquia de Santa María Magdalena se realizará el signo penitencial de la ceniza el sábado 20 de febrero a las ocho de la noche y el domingo a las 12 de la mañana.

 

 Vine i Veuras, Ven i veras el próximo viernes a las 19’30 en la parroquia Mare de Déu de Sales.

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

 


 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario