lunes, 16 de mayo de 2011

Sobre Scala Dei

El passat dissabte dia 14 de maig, 125 persones de les parròquies de Viladecans van fer una excursió a la Cartoixa de Scala Dei. Abans d'entrar a les restes que es conserven, se'm va dir que fes una petita introducció. Algunes persones me l'han demanada. Per això la reprodueixo tot seguit:

La Cartoixa de Scala Dei va ser la primera que existí a Catalunya. Fou fundada pel rei Alfons II d'Aragó l'any 1163. Les obres acabaren l'any 1194. El rei Alfons d'Aragó va ser el mateix que l'any 1195 fundà el monestir de Poblet. Allà es troba enterrat.

Per entendre què és una Cartoixa cal remuntar-se als segles X i XI. En aquell temps va tenir lloc una gran reforma dels monestirs. Van sorgir els monjos negres (pel color de l'hàbit), els cluniacencs (de Cluny), i els monjos blancs, cistercencs. Però juntament amb els monestirs, hi havia els eremítics o ermitans. Els monjos vivien en comunitat; els eremites, en solitud. En aquest context, sorgeix la figura de sant Bru el qual fa l'experiència d'ajuntar les dues maneres de viure. D'aquesta manera sorgeix la Cartoixa. La primera, a Grenoble (actual Suïssa), anomenada la Gran Chartreuse.

Els cartoixans, doncs, viuen individualment en una cel·la on mengen, reposen, preguen, etc. Però la pregària comuna i el treball ho fan en comunitat. Només parlen entre ells els diumenges en un temps anomenat de recreació. I només dinen junts els festius i els diumenges.

La Cartoixa de Scala Dei va existir durant més de 600 anys i va ser el cor espiritual i material de la comarca del Priorat. Treballaren els camps on destacava sobretot la vinya.

L'any 1835 amb la desamortització de Mendizábal, la Cartoixa fou abandonada i sacsejada. Les restes, l'any 1981, foren declarades patrimoni artístic i l'any 1990, la Cartoixa fou donada a la Generalitat de Catalunya. Des de 1998 es pot visitar. S'estan fent obres de reconstrucció.

Els cartoixans actualment tenen quatre Cartoixes a Espanya: Montalegre (Tiana, Maresme), Porta Coeli (València), Aula Dei (Saragossa) i Santa María de Miraflores (Burgos).

El nom de Scala Dei prové del text que es troba a Gènesis 28, 11-19, en el qual Jacob veu en somnis una escala per la qual els àngels pugen i baixen del cel a la terra. És un símbol de Crist.


Manel Simó
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario