martes, 3 de noviembre de 2020

PARRÒQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA i SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS 01/11/2020. SOLEMNITAT DE TOTS ELS SANTS.


                                 PARRÒQUIES DE

                       SANTA MARIA MAGDALENA

i

 SANT JOAN BAPTISTA

DE VILADECANS

01/11/2020.

SOLEMNITAT DE TOTS ELS SANTS.

 

 

Jesús nos interpela a dejar de lado toda diferencia y, ante el sufrimiento, volvernos cercanos a cualquiera.  #FratelliTutti#


DARRERES RESTRICCIONS PREVENTIVES PEL COVID19.

Tenint en compte l’actual rebrot de la pandèmia del COVID19, la declaració d’Estat d’Emergència i la resolució: SLT 2700/2020, de la Generalitat de Catalunya, amb data 31 d’octubre, el bisbat de Sant Feliu de Llobregat, ha publicat un comunicat amb instruccions concretes a la nova situació. En ressaltem:

1.- Manteniment de les mesures d’higiene de mans, ús de mascareta, distancia de seguretat i ventilació dels espais.

2.- Confinament nocturn: Cap activitat a les parròquies, de 22:00 a 06:00 h.

3.- L’aforament als temples no superarà el 30%.

4.- Activitats pastorals: Llevat el culte, resten suprimides la resta d’activitats pastorals, inclosa la Catequesi.

5.- Assistència als cementiris: D’acord amb les instruccions de l’autoritat cada lloc.

6.- Serveis a la cúria diocesana: amb atenció telemàtica i telefònicament a Secretaria General.

7.- Atenció urgent de preveres i diaques en la realització del seu ministeri, en lloc o horari de confinament: Amb el certificat autorresponsable i el carnet de Secretaria General o el nomenament vigent.

Complim les mesures de manera responsable i posem l’esperança en el Senyor, en la normalització de la vida social i econòmica, que tant necessitem.

 

CATEQUESIS DEL PAPA FRANCISCO SOBRE LA ORACIÓN.

En nuestras catequesis sobre la oración, después de haber recorrido los testimonios del Antiguo Testamento, hoy fijamos nuestra atención en Jesús, que quiso comenzar su misión pública en el río Jordán, donde el pueblo reunido en espíritu de oración recibía de Juan un bautismo de penitencia. Y aunque Jesús no lo necesitaba, quiso ser bautizado en obediencia a la voluntad del Padre y en solidaridad con nuestra condición humana.

Jesús no es un Dios lejano, no tomó distancia del pueblo pecador y desobediente, sino que se unió a su oración, y se sumergió en las mismas aguas de purificación, no por sí mismo, sino por todos nosotros, pecadores. Ya desde el inicio de su misión, quiso ponerse a la cabeza del pueblo penitente, para abrirle camino e invitarlo a seguirlo. Esta es la novedad de la plenitud de los tiempos: el Hijo de Dios bajó del cielo por todos nosotros, hombres y mujeres, haciéndose nuestro hermano, y continúa elevando su oración filial al Padre junto con la humanidad y por toda la humanidad.

San Lucas evidencia el clima de oración en el que se dio el bautismo: mientras Jesús estaba en oración, se abrió el cielo y descendió el Espíritu Santo, y se oyó la voz del Padre, que proclamó la verdad sobre Él: «Tú eres mi Hijo, el amado, en ti me complazco». Por eso, en todos los momentos de la vida terrenal de Jesucristo, incluso en los más duros y amargos, Él no estaba sólo y sin refugio: Él vivía en el Padre, y su oración personal se transformará, en Pentecostés, en la oración de todos los bautizados.

CATEQUESI D’INFANTS 2020/2021.

Parròquia de Sant Joan Baptista i Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Les sessions de catequesi han estat iniciades segons les darreres previsions, si més no i degut a les darreres disposicions preventives pel Covid19, queden suspeses, almenys, fins passats quinze dies.

D’acord amb les possibilitats, els equips de catequesi de cada parròquia mantindrà el contacte amb els infants i, els pares i mares.

Les misses familiars preparades especialment per als infants, es mantenen per a tothom, havent de respectar,  -naturalment-,  l’aforament del 30%.

2 DE NOVEMBRE: COMMEMORACIÓ DE TOTS ELS FIDELS DIFUNTS.

La mort és per a tothom un misteri. De mode netament racional no sabem res d’allò que hi ha quan morim, més enllà d’un cos sense vida. Els qui moren no retornen per explicar-nos la seva experiència. Només des de la fe, els cristians som conscients de la vida nova que, després de la mort, el Senyor ens segueix mantenint, en l’eternitat. Tot un misteri de fe que es recolza en la confiança absoluta en Ell.

Sant Pau, a la seva carta als romans (Rm 5, 12), ens justifica l’existència de la mort, pel trencament del vincle de fidelitat de la condició humana, representada pel pecat d’Adam, en desobeir a Déu: «Per mitjà d’un sol home el pecat va entrar al món, i amb el pecat també hi va entrar la mort, i així la mort es va estendre a tots els homes, perquè tots havien pecat»

Tanmateix sant Pau, encara dona un pas més enllà a la primera carta als corintis, (Co 15, 26), manifestant-nos que amb la resurrecció, Déu acabarà amb la mort per sempre més; cosa que també recull el llibre de l’Apocalipsi (Ap 21, 4), quan ens diu: I eixugarà totes les llàgrimes dels seus ulls, i la mort ja no existirà, i mai més hi haurà laments, ni plors, ni sofriment. Les coses del passat ja no hi són.

Pels cristians la mort no és més que el pas esperançat a la vida plena de Déu.


 

  Llosa sepulcral situada al peu del presbiteri de l’anterior església parroquial, corresponent a Mn  Jaume Llacuna prevere. Nascut a Rialb,  rector d’aquesta parroquia des del 1798 on va morir-hi el vuit de maig de 1808, rebent-hi sepultura al dia següent, quan  hauria complert el seu 42 aniversari. Avui està conservada a la porta d’accés del pati e l’església actual.

Job, malgrat que va patir tota mena de dificultats i desgràcies, ens fa palès que quan acabem la vida en aquest món, tenim una destinació: poder contemplar a Déu, cara a cara.

Jesús, que amb la seva passió i mort va sofrir la més gran humiliació, amb la seva resurrecció ens obre el camí de l’esperança més gran. Ens diu que a la casa del Pare hi ha lloc per a TOTS i ens en prepara un per a cadascú. I que ens hi anirà cridant, perquè visquem allà on Ell viu.

Des de fa alguns anys, coincidint amb la celebració de Tots els Sants, vigília del dia de difunts, una bona representació de fidels de les parròquies de Viladecans i Sant Climent de Llobregat, es reunien al cementiri per pregar per a tots ells.

Enguany, en prevenció a infectar-nos pel Covid19, no ho podem fer. Però si que us convidem a que visiteu als vostres difunts, en qualsevol moment, al cementiri i a compartir aquesta oració, en esperit de comunió:

Dios de misericordia, ponemos en tus manos amorosas a nuestros hermanos y Hermanas que has llamado de esta vida a tu presencia.

En este mundo les mostraste tu gran amor, y ahora, libres de toda preocupación, concédeles pasar con seguridad las puertas de la muerte y gozar de la luz y la paz eterna.

Acabada su vida terrena recíbelos en el paraíso, donde ya no habrá tristeza ni dolor, sino únicamente felicidad y alegría, también con Jesús, tu Hijo, y con el Espíritu Santo, para siempre.

Amén.

Déu de misericòrdia, posem a les teves mans amoroses als nostres germans i germanes que has cridat d'aquesta vida a la teva presència.

En aquest món els vas mostrar el teu gran amor, i ara, lliures de tota preocupació, concedeix-los passar amb seguretat les portes de la mort i gaudir de la llum i la pau eterna.

Acabada la seva vida terrenal admeteu-los al paradís, on ja no hi haurà tristesa ni dolor, sinó únicament felicitat i alegria, també amb Jesús, el teu Fill, i amb l'Esperit Sant, per sempre.

Amén.

Que el record d’aquests essers estimats ens acompanyi, encomanem-los al Senyor i que reposin en la pau de Déu.

NOU JOVES DE LES PARRÒQUIES DE VILADECANS REBEN LA CONFIRMACIÓ.

El darrer dissabte 24 d’octubre, a les 12 del migdia i a la parròquia de Santa Maria de Sales, el nostre bisbe diocesà, mons. Agustí Cortés, administrà el Sagrament de la Confirmació a diverses persones de les nostre parròquies de Viladecans, en una Eucaristía concelebrada amb els preveres, diaques, familiars dels qui es confirmaven i forces feligresos.

Es tracte de: Alfonsa, Andrés-Felipe, Brayan, Carla, Lady, María, Salvador, Samantha i Sergi.

Donem-ne gràcies a Déu, per aquests joves i adults que han optat, des de la seva llibertat, a seguir el compromís de vida cristiana, responent a la crida que el Senyor els hi ha fet. Donem gràcies a Mn Joan Puig, a Mn Josep Maria Gómez i al Seminarista Manolo Rodríguez, que els han preparat fent la corresponent catequesis. També al rector de la parròquia de Santa Maria de Sales, Mn. Celestino Bravo i als seus col·laboradors, l’ajuda de Mn. Frederic Esteve i el cor del Col·legi de la Sagrada Família, donaren totes les facilitats per tal que la celebració es desenvolupés amb la dignitat desitjada.


 Els hem acollit a les nostres parròquies, amb les portes ben obertes i volem que sempre les hi trobin així, per tal que res els impedeixi continuar compartint la seva vida i la seva fe, arrelats a la seva comunitat, en esperit de pregària i de servei. Per això el proper diumenge 15 de novembre, mantindrem amb tots ells una reunió per tal d’orientar la continuïtat com a grup de creixement i maduració en la fe i la vida.

Estem segurs que amb la força de l’Esperit, ens ajudaran a incrementant la vida de les nostres comunitats, unides en una gran xarxa.

L’enhorabona i per molts anys !!!

ACOMIADAMENT DE MOSSEN CELESTINO BRAVO.

Amb 92 anys, i després de passar-ne 57 com a rector de la parròquia de Santa Maria de Sales, avui, dia de Tots Sants, s’acomiada dels seus feligresos perquè es jubila, tot i que el continuaran veient, ja que es queda a viure al barri. És el Padre Celestino, o Mossèn Celestino, o Mossèn Celestí, o el Celestino, o el Selestinu... Tots aquests noms són el seu nom, perquè responen a la manera d’anomenar-lo segons els grups, els llocs, i els moments. A casa li dèiem Mossèn Celestí i, quan en parlàvem més informalment, l’anomenàvem el Selestinu, que és el seu nom pronunciat en català.

El lloc central de la seva vida ha estat, esclar, el seu barri, que al principi era bàsicament el Poblat Roca i després, a mesura que es van anar construint, es va anar ampliant amb el conjunt dels barris de Ponent. Allà s’ha estat, allà ha agrupat gent, allà ha creat una comunitat cristiana, allà ha fet néixer molta riquesa de fe, vida i de comunió. Una parròquia sòlida, viva, de la qual ha estat un rector senzill, discret, però actiu, i sempre molt proper.

I també ha contribuït, en el seu barri, a crear vida més enllà de la parròquia. La Fraterna Ajuda Cristiana que va promoure al començament va ser un mitjà important per facilitar la vida a molta gent. I després, en els anys 1971 i 1976, va tenir, ell i la parròquia, un paper fonamental en les dures situacions que es van viure arran de les vagues de la Roca, un paper que és encara recordat entre els que hi van estar implicats i que va representar un important testimoni cristià enmig del món obrer i en tota la ciutat, com es va reconèixer en l’homenatge popular que li va ser tributat el 2008, en complir els cinquanta anys d’estada a Viladecans, i que va culminar l’any següent amb la concessió de la Medalla d’Honor de la ciutat.

Mossèn Celestí, però, també ha tingut una presència i una influència més enllà dels límits parroquials i de barri. Per exemple, ell va ser el consiliari del grup de matrimonis del qual formaven part els meus pares, i jo recordo especialment la missa gairebé íntima que vam celebrar a la cripta de la seva parròquia quan van fer els 25 anys de casats. I recordo, més ençà, com venia a casa quan la meva mare estava malalta per morir-se, i després també amb el meu pare.

I va ser també ell el capellà que van buscar algunes parelles joves, bàsicament comunistes, quan els va arribar el moment de casar-se.

 D’aquests darrers anys el que recordo principalment és la seva presència a totes les activitats interparroquials, a les quals no ha fallat pràcticament mai, com és ara a la missa de Festa Major o a les trobades que vam començar a fer a l’ermita de la Mare de Déu de Sales abans que la pandèmia ens les estronqués.

I una última cosa que recordo, que és un dia en què jo feia una xerrada a la parròquia de Sant Joan sobre no sé quin tema, i que, a l’hora del diàleg, ens vam posar a parlar del pecat. I ell va demanar la paraula i va dir, molt assenyadament i amb molt de realisme, que fer un pecat mortal era una cosa força difícil, perquè per fer un pecat mortal cal tenir clar que aquell comportament ho és, de pecat mortal, i a més cal voler-lo fer de veritat, i que aquestes eren coses que no passaven gaire...

Mossèn Celestí, ara ja jubilat, continuarà a Viladecans i continuarà al seu barri. I continuarà sent un bon punt de referència. Gràcies!

                                                                                        Josep Lligadas Vendrel

L’EVANGELI DEL DIUMENGE, (Mt 5, 1 – 20a)

En aquell temps, en veure Jesús les multituds, pujà a la muntanya, s'assegué, i se li acostaren els deixebles. Llavors, prenent la paraula, començà a instruir-los dient: «Feliços els pobres en l'esperit: d'ells és el Regne del cel! Feliços els qui ploren: Déu els consolarà! Feliços els humils: ells posseiran la terra! Feliços els qui tenen fam i set de ser justos: Déu els saciarà! Feliços els compassius: Déu se'n compadirà! Feliços els nets de cor: ells veuran Déu! Feliços els qui treballen per la pau: Déu els anomenarà fills seus! Feliços els perseguits pel fet de ser justos: d'ells és el Regne del cel! Feliços vosaltres quan, per causa meva, us insultaran, us perseguiran i escamparan contra vosaltres tota mena de calúmnies! Alegreu-vos-en i celebreu-ho, perquè la vostra recompensa és gran en el cel».

Fixem-nos amb Jesús i amb l’Evangeli. Per pensar-hi.

– La festa de Tots Sants ens orienta cap a la fi del camí que hem emprès, com a deixebles de Jesucrist: la glòria del cel. I ens la fa mirar com un regal de Déu. Creiem que una multitud de germans i germanes nostres hi viuen per sempre més. I això ens hi estimula a seguir, segurs que el seu camí de mort i resurrecció, condueix a la casa del Pare. I que és un camí ple de joia i de felicitat.

- En les benaurances hi tenim un resum de l’ensenyament de Jesús, amb el sermó de la muntanya (capítols 5-7).

- Hi hem de buscar el missatge: la bona notícia de l’amor misericordiós i fidel de Déu, amb unes pistes sobre “el Regne del cel” vers el qual ens hi encamina i sobre qui és aquest Déu, que ens fa “fills” (9), i que ens convidarà a anomenar-ne “Pare” i a adreçar-nos-hi amb el “parenostre”.

- En les paraules introductòries a les benaurances (1-2) hi ressona l’Aliança de Déu amb Israel. “La muntanya” (1) evoca el Sinaí, on Moisès va rebre la Llei (Ex 24,12). Context de pas cap a la llibertat.

- En Jesús, Déu ens parla directament. Jesús parla amb la seva pròpia autoritat. Per això “s’assegué” (1) i “prengué la paraula” (2) –com fa un Mestre– amb “els deixebles” al voltant (1).

– I si la Llei era “per a instruir els israelites” (Ex 24,12), la “Paraula” de Jesús–Mestre és per a tothom. L’evangelista ens ho recorda dient que Jesús “puja a la muntanya” motivat per “les multituds” que ha vist (1). I ho diu després d’haver situat la primera activitat de Jesús en terres frontereres, terres de barreja (Mt 4,12-25).

El gènere literari de la benaurança expressa la felicitat que prové de Déu (3). Jesús tria aquest llenguatge i no el legislatiu.

Entre l’antiga aliança i la nova hi ha continuïtat. Però Jesús aporta una gran novetat: no dóna manaments com Moisès, sinó que anuncia “el Regne del cel” i assenyala qui són els qui l’acullen com a notícia que fa “feliç”: “els pobres”, “els humils”, “els nets de cor” ...

  “Els pobres en l’esperit” (3) són els qui, lluny de les riqueses, posen la seva confiança només en Déu amb un cor humil (5). Déu dóna als pobres el seu Regne: aquesta és la bona nova (Mt 11,5-6).

“El consol” de Déu (4) havia estat anunciat pel profeta (Is 61,2). L’expressió “els qui ploren” es refereix, probablement, als qui pateixen la injustícia i l’opressió.

“La possessió de la terra” per part dels “humils” (5) la cantaven els jueus en els salms (Sl 37[36],11). “Els humils” són els qui s’inclinen davant de Déu i, en conseqüència, són pacients, no s’irriten, defugen tota violència. Jesús mateix ho viu (Mt 12,15-21). “La terra” que posseiran és aquesta terra, però renovada pel do del Regne.

“Fam i set de la justícia” (6). Aquí la paraula “justícia” no es refereix a la justícia salvadora de Déu, ni tampoc a la justícia social. És el desig de fer cas de la voluntat de Déu de manera autèntica i efectiva, iser-hi fidel (Mt 3,15). Dit això cal no oblidar que la voluntat de Déu és alliberar els oprimits. Per tant, és correcte entendre-ho en el seu vessant de justícia social.

Amb el terme “compassiu” (7) es parla de qui ajuda als qui passen necessitat i s’hi compromet (Mt 25,31-46), i del perdó donat als qui han comès una ofensa (Mt 18,21-34).

“Els nets de cor” (8) són aquells a qui canta el salmista (Sl 24[23],3-4; 15[14],2-3): els qui es comporten sincerament seran admesos a la presència de Déu per sempre.

També la benaurança sobre “els qui treballen per la pau” (9) troba un anunci en els profetes (Ml 3,23-24). A l’acció pacificadora, Déu hi correspon amb l’amor de Pare. L’acció a favor de la pau passa per tots els camps de la vida personal i social.

“Perseguits per causa de la justícia” (o “pel fet de ser justos”) (10): són els qui, com Jesús mateix, són rebutjats perquè fan la voluntat de Déu (1Pe 3,14).

“La recompensa” (12) és la participació en el Regne celestial. Un regal que Déu dóna gratuïtament, sobre qualsevol exigència o reclamació (Mt 20,13-16).

Mn. Josep Maria Romaguera.

“VIDA CREIXENT” A SANTA MARIA MAGDALENA.

Les mesures preventives pel Covid19, ens dificulten la realització de les trobades habituals. Si més no, com fèiem els darrers mesos de març, abril, maig i juny, no ens incomunicarem, sinó que els membres del grup, continuarem relacionant-nos per via telefònica o per WhatsApp, perquè no renunciem a ignorar-nos i a mantenir ben viva la nostra amistat, amb l’esperança de retrobar-nos ben aviat.

És la nova pastoral de Vida Creixent, adaptada al Covid19. Seguim amb salut, compromesos i endavant!

-------------------------

Las medidas preventivas por Covid19, nos dificultan la realización de los encuentros habituales. Por lo menos, como hicimos los pasados meses de marzo, abril, mayo y junio, no nos incomunicaremos, sino que los miembros del grupo continuaremos relacionándonos por vía telefónica o por Watshap, porque no renunciamos a ignorarnos y a mantener bién viva nuestra amistad, con la esperanza de reencontrarnos pronto.

Es la nueva pastoral de Vida Ascendente, adaptada al Covid19. Seguimos con salud, comprometidos y adelante!

“VIDA CREIXENT” A SANT JOAN BAPTISTA.

Els mossens de la parròquia fem una crida, a les persones de més de 60 anys, a participar a Vida Creixent, constituint un nou grup a la nostra parròquia de Sant Joan Baptista.

Darrerament us hem parlat dels seus orígens i de la tasca que fa, tot acompanyant-nos en la darrera etapa de la nostra vida, una etapa que, malgrat potser les limitacions que podem anar adquirint, esdevé feliç i enriquidora, encara més si ens deixem iluminsar per l’Evangeli.

Us convidem a pensar-hi i a que us hi ilusioneu en la mesura que hi compartim en esperit de germanor els fets de la nostra vida en un entorn d’amistat i de creixement en la caritat fraterna.

Quan les condicions de les mesures preventives pel Covid19 no siguin tan restrictives, convocarem a tots els interessats i interessades a una reunió informativa d’on miraríem d’iniciar-ne el corresponent grup a la parroquia de Sant Joan Baptista.

Estigueu atents i cerqueu en VIDA CREIXENT un espai d’amistat, de reflexió  i de vida cristiana.

DESPATX PARROQUIAL

ATENCIÓ: El despatx parroquial, comú per ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de cinc a set de la tarda, al carrer Sant Joan, 14. 08840 - Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 649.630.448.

HORARIS DE MISSES.

ATENCIÓ:

Parròquia de Sant Joan Baptista.

Diumenges i festes:                                       10:45 h, (en català).

                                                                            13:00 h, (en bilingüe)

Feiners, dissabtes i vigílies de festes:        19:00 h, (en català).

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Diumenges i festes:                                       12:00 h, (en bilingüe).

Dissabtes i vigílies de festes:                       20:00 h, (en bilingüe). 

Este lunes 2 de noviembre, a las siete de la tarde en la Parroquia

de San Juan Bautista:

MISA EN LA CONMEMORACIÓN DE TODOS LOS FIELES DIFUNTOS.

La parròquia de Santa Maria Magdalena ya dispone de talonarios de loteria de Navidad. Con el número: 70963. Muchas gracias! 

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario