lunes, 27 de mayo de 2024

PARRÒQUIES DE: SANT JOAN BAPTISTA i SANTA MARIA MAGDALENA, DE VILADECANS. 26/05/2024. SANTÍSSIMA TRINITAT.

“Escuchemos la voz del Espíritu que silencia las habladurías”.

Papa Francesc.Regina Caeli, del 19/05/2024.

 

ESGLÉSIA I TRINITAT: Mons. Agustí Cortés, bisbe diocesà.

Les nostres celebracions festives tenen un doble sentit. Un, que compartim amb la societat i la cultura humana: són les festes i cerimònies que recorden uns fets de la història social, que a més de desenvolupar el sentit lúdic, reafirmen la identitat del col·lectiu i els lligams entre els seus membres. Nosaltres fem quelcom semblant. Però ho fem en un sentit més profund i compromès. Nosaltres fem litúrgia, que a més de ser memòria, reafirmació d’identitat, experiència de germanor, és acció de l’Esperit, pregària de l’Església, expressió de la bellesa del Misteri, celebració del Poble de Déu en camí.

Sens dubte, molta gent no arribarà més enllà del significat superficial. Però voldríem aprofitar aquest regal que el Senyor ens fa, de poder celebrar dues efemèrides importants en un mateix dia: els 500 anys d’història de la parròquia de Sant Llorenç i els 20 anys de la creació de la Catedral d’ençà que es va crear la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat en aquest mateix temple que aleshores només era parroquial. Un altre coincidència providencial ve a confirmar aquesta visió profunda de la festa: el mateix dia l’Església celebra el primer i gran misteri de la nostra fe que és la Trinitat. En aquesta celebració l’Església «toca el cor de Déu» i per dir-ho així, experimenta el seu sentit, la seva font, la seva essència, el seu model i la seva esperança.

—Si creiem en la Trinitat hem de creure en l’Església, que en procedeix. L’Església és misteri perquè en néixer del cor de la Trinitat és també misteri.

—Si no existís la Trinitat, Pare, Fill i Esperit Sant, l’Església no seria més que una associació, un poble políticament constituït, un club d’afició, un grup d’acció transformadora, etc.

—Si no poguéssim mirar la Trinitat, no coneixeríem l’amor més perfecte, aquell que és el cor de Déu i del qual procedeix l’Església. Ella mira d’imitar-lo de lluny amb afectes i esforços de comunió interna entre els seus membres.—Si no ho hagués fet la Trinitat, l’Església seria quelcom impossible. Anem més enllà. Tot és obra de la Trinitat. Sens dubte, diem que els 500 anys d’història de la parròquia de Sant Llorenç i els 20 de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat és obra de la Trinitat. A més la Trinitat ha estat sempre l’horitzó dels fidels que en moments de crisi, en moments d’oblit de Déu i divisió, els fidels sempre han pogut mirar el lloc on es porta a terme l’amor i la comunió més perfectes.

Assumim el nostre temple catedralici, com a testimoni de la història que Déu amor trinitari, ha fet per a nosaltres, els qui han fet camí durant tants anys i els qui seguim peregrinant, gran Poble diocesà.

Amb alegria compartida, donem gràcies al Pare, origen de tot bé, al Fill, salvador i germà i a l’Esperit d’amor que a tots ens fa u.

CELEBREM EL DOBLE ANIVERSARI DIOCESÀ !

Aquest diumenge, en editar aquest FULL PARROQUIAL, acabàvem de celebrar el 500 aniversari de la parròquia de Sant Llorenç, que fou erigida Catedral, en constituir-se l’actual diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, enguany fa XX anys.

A les 12:00, presidí l’Eucaristia el Nunci Apostòlic, mons. Bernardito Auza; acompanyat mons. Agustí Cortés, el nostre bisbe diocesà; el cardenal mons. Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona; l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, mons. Joan Enric Vives, el bisbe de Terrassa, mons. Salvador Cristau i l’abat de Montserrat, el rev. pare. Manel Gasch; amb altres preveres i diaques i un gran nombre de fidels que han omplert la Catedral-Parròquia de Sant Llorenç, de St Feliu de Llobregat. Na Isabel Campmany, Delegada Diocesana de Catequesi, dirigí, -en l’inici-, unes paraules assenyalant les motivacions de la celebració. Després de la processó d’entrada i encensament de l’altar, mossèn Josep Maria Domingo, Vicari General de la Diòcesi, adreçà unes paraules de benvinguda i demanà un aplaudiment en la satisfacció de que ens acompanyi el bisbe agustí, que per prescripció mèdica, només estarà presenta durant l’Eucaristia i no  es quedarà al dinar posterior. Finalment es dirigí al nunci apostòlic i al Cardenal Omella, per tal que aviat puguin oferir al bisbe Agustí un merescut descans i el rellevi aviat un nou pastor per a la Diòcesi, (cal tenir en compte la seva malaltia i que ja fa dos anys que presentà la seva renuncia, d’acord amb el Dret Canònic). Finalment, assenyalà la inscripció que hi ha al frontal de l’altar major “Veniu a mi”, desitjant que anem a Ell, com a camí, veritat i vida, per molts anys.
El Nunci Apostòlic, Bernardito Auza, en l’homilia assenyalà que celebrem la festa en la diada de La Trinitat, el ministeri de la unitat del Pare, el Fill i l’Esperit Sant, que ens recorda la comunió que també ens ha d’acompanyar a tota l’Església i que la reflecteix aquesta celebració. També es referí als 500 aniversari de la parròquia i al misteri de l’Església unida a Déu, que és el Cos místic de Jesús. Conclogué recordant a Santa Maria i els Sants diaques Feliu i Llorençs, que acompanyen a la ciutat i a la Catedral, felicitant a tots i feu arribar l’agraïment i benedicció del papa Francesc a tots els que serveixen el camí de la fe.

Abans d’acabar la celebració el bisbe Agustí manifestà als presents l’agraïment a Déu en la intercessió de Sant Llorenç per la celebració que ens ha aplegat com Església diocesana. Agraí la presència al Nunci que per nosaltres és signe de comunió amb la Seu Apostòlica i que trameti la salutació al papa Francesc i que el Senyor el beneeixi en el seu ministeri. També agraí la presència dels germans bisbes, al Pare abat de Montserrat, a les autoritats, ... i agraí el treball i generositat de moltes persones, es referí a les 180 persones que han fet possible l’acte. Agraí la presència de preveres, dels membres del Consell Pastoral, de la Cúria, i la coordinació amb la Secretaria General, la Fundació Laurentis. També es referí a les ajudes per al finançament de les obres de restauració de la Catedral i a les persones que ho han fet possible..
La celebració d’avui és signe d’aquest repte contret fa vint anys. Que el Senyor que ens ha portat fins aquí, ens permeti de créixer en fidelitat i autenticitat, posant davant de tots el misteri que volem anunciar.

També agraí les expressions d’amistat de tantes persones, que són la millor medicina per un malalt.

El Secretari General i Canceller, llegí la resposta a la carta rebuda del papa Francesc, en motiu de la festa.

Tot seguit es procedí a destapar la làpida commemorativa de la celebració, tot cantant els Goigs de Sant Llorenç.

L’Eucaristia es clogué amb un vídeo tramès pel papa Francesc, referit a la celebració d’ambdós aniversaris.

Ha estat una celebració solemne i ben participada.

Després de la Missa, s’ha compartit un dinar popular, a la Plaça de la Vila, amb 1.008 comensals. Abans de començar s’han dirigit als assistents el vicari general de la Diòcesi i rector de la Catedral-Parròquia de St. Llorenç, mossèn Josep Maria Domingo i l’alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, dirigiren unes paraules als presents.

L’esbart de l’Agrupació Cultural Folklòrica en el seu 75è aniversari, va fer diverses danses del seu repertori.

Compartim aquests aniversaris, amb alegria i acció de gràcies a Déu, per tantíssima feina feta. Preguem per la nostra Església diocesana, en el context de l’Església Universal, pel nostre bisbe Agustí i per a tots els fills i filles de Déu, que en cada recó de la nostra diòcesi s’esforcen, responen i malden en la fe, l’esperança i l’amor a Déu i als germans. 


JORNADA INTERPAROQUIAL DE PASQUA, DE VILADECANS I ST. CLIMENT.

Ahir dissabte, a la parròquia de Santa Maria de Sales, de mans del nostre vicari episcopal, mossèn Joan Peñafiel, en absència per convalescència del nostre bisbe Agustí, setze joves i persones adultes, de les nostres parròquies, van rebre el Sagrament de la Confirmació, en el marc de la Jornada interparroquial de Pasqua.

Després de l’Eucaristia, la parròquia acollidora oferí un refrigeri als assistents, en un espai d’amistat i afecte entre els feligresos de totes les parròquies de Viladecans i St. Climent, ja que aquesta Eucaristia fou la única que es celebrà en la tarda-vespre d’ahir, amb l’objectiu de reunir-nos de totes les parròquies. No hi mancà la felicitació dels assistents als que reberen la Confirmació, encoratjant-los a seguir el pas que han donat.

PARLEM DEL SÍNODE.

Estem entre la primera assemblea sinodal del darrer octubre de 2023 i la segona, del proper octubre de 2024, serà bò saber com segueix el procés sinodal, després que les parròquies tinguérem l’oportunitat de plantejar-ne els temes de major interès i refondre’ls amb els resums arxiprestals, diocesans, per conferències episcopals, continents, fins a l’Instrumentum Laboris, que després de treballar-lo en la darrera assemblea, poguessin emetre el document de síntesi.

Des d’aleshores, les diòcesis han treballat o treballen el primer document de síntesi, moltes vegades centrant-se en temes concrets. En el nostre cas el bisbe Agustí, ens proposà treballar l’objectiu pastoral diocesà amb el lema “Som cridats. Cridats a ser Poble”, en l’esperit de la sinodalitat, que requereix: “comunió, participació i missió”, aprofondint en el tema vocacional, tot responent a la crida que els Senyor ens fa, per caminar junts i esdevenir Poble de Déu en marxa. Per això, ens convida a les parròquies i comunitats a fer-ne reflexió personal i en grup, facilitant-ho amb tres fitxes temàtiques i els seus qüestionaris.

Les noves aportacions de les diòcesis passen a l’Assemblea General de la CEE i les traspassa a la Secretaria General del Sínode, que serviran per fer el nou Instrumentum Laboris, que treballarà la segona assemblea del Sínode, l’octubre del 2024. També cal al afegir-hi les aportacions dels 200 rectors que, darrerament, es reuniren a Sacrofano, a 25 Km, de Roma

Potser costa a les nostres parròquies reunir-nos i avançar per aportar-hi la nostra reflexió, com un granet de sorra més per a l’Assemblea del Sínode. I això ens ha de fer veure que com a pedres vives de l’Església, no podem participar d’una manera estàtica; per petita que sigui la nostra participació ha de ser dinàmica, treballant en esperit de comunió, participació i missió”. És el mètode que reactiva el papa Francesc i que forma part de l’ADN de la nostra Església, escoltant a tot el Poble de Déu i que no s’acabarà el proper octubre, sinó que continuarà en endavant. Y a les nostres parròquies l’hem de practicar cada dia, de mode compromès, ens hem d’escoltar més, tant en la dinàmica dels nostres grups, com de les nostres activitats pastorals.

DISPOSEM-NOS-HI !!!

“PER TANTS”

“Per tants”, es l’impacte de de la tasca espiritual i social de l’Església, que ens recorda la necessitat de fer un gest gratuït, marcar amb una “X” la casella a la declaració de la renda del 2023. Marcar la “X”:

a)   No ens genera cap sobrecost ni tràmits complexos, ni altera el resultat de la declaració.

b)   Ajuda al sosteniment de les activiats de l’Església.

c)   És una decisió que podem fer sobre l’ús dels nostres impostos.

d)   És una decisió lliure i democràtica.

e)   Per als no catòlics o no practicants, marcar la “X”, suposa reconèixer el paper de l’Església en la nostra societat.

L’AGENDA.

Parròquia de St. Joan Baptista.

27/05. Dilluns:                 Visita espiritual a la Mare de Déu de Montserrat, 19:30

31/05. Divendres:           Pregària ecumènica en l’estil de Taizé.

01 i 02/06:                        Celebració de Corpus, després de les misses.

09/06. Diumenge:           Eucaristia i Unció dels Malalts, a les 10:45. Els que ho desitgeu, digueu-ho als mossens, abans del 2 de juny.

Eucaristies:                       De dilluns a dissabte, a les 19:00.

                                             Diumenge i festes litúrgiques, 10:45 i 13:00 (bilingüe)

Dilluns feiners:                 Rosari.

Dimarts feiners:               Assaig de cants, (missa 13:00) a les 18:00.

Dijous feiners:                  Assaig de cants, a les 19:30, a la sagristia.

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

01 i 02/06:                        Celebració de Corpus, després de les misses.

01/06. Dissabte:              Actes 15è aniversari de l’esplai LLUMVI, a les 17:00. Si voleu participar en el sopar, digueu als monitors.

03/06. Dilluns:                 Reunió del Consell pastoral parroquial, a les 19:30.

05/06. Dimecres:            Exposició i adoració del Santíssim, de 19:00 a 21:00.

12/06. Dimecres:            El Papa Francisco habla al corazon de las persones, a les 19:30.

16/06. Diumenge:           Eucaristia i Unció dels Malalts, a les 12:00. Qui desitgi la unció, digueu-ho als mossens, abans del 10/06.

Eucaristies:                       Dissabte, vigílies i festes, a les 18:00 h. (bilingüe).

                                             Diumenge i festes de precepte, a les 12:00, (bilingüe)

Activitats Inter parroquials.

07/06. Divendres:           Sortida de voluntariat parroquial a Poblet i l’Espluga F Confirmar l’assistència als mossens. Preu acompanyants: 43’- €.

 

Despatx parroquial: dimarts, 17:00 a 18:30, C/St. Joan, 16. Viladecans.




 




 






No hay comentarios:

Publicar un comentario