lunes, 10 de diciembre de 2018

Full Nº 601; PARROQUIA DE SANTA MARIA MAGDALENA DE VILADECANS 9/12/2018; ADVENT II


              PARROQUIA

DE SANTA MARIA MAGDALENA
DE VILADECANS 
9/12/2018  Nº 601
ADVENT II
Si uno quiere compartir su fe con la palabra, tiene que escuchar mucho. Imitemos el estilo de Jesús que se adaptaba a las personas que tenía ante Él para acercarles el amor de Dios. Recemos para que las personas dedicadas al servicio de la transmisión de la fe encuentren un lenguaje adaptado al presente, en diálogo con la cultura, en diálogo con el corazón de las personas y sobre todo escuchando mucho.                                                        Papa Francisco
            L’EVANGELI DEL DIUMENGE

Sant Lluc ens diu quin és l'objectiu: “tothom veurà la salvació de Déu”. Diumenge passat ens deia que aviat serem alliberats. ¿Ens unim al projecte?
                                          Mn. Josep Maria Romeguera
NOU PLA PASTORAL
Durant tres anys, del 2015 al 2018, hem estat vivint com a església diocesana de Sant Feliu de Llobregat el Pla Pastoral “Jo soc el cep i vosaltres les sarments”, que va emergir de la reflexió pel desè aniversari de la diòcesi.
S’ha acabat ara aquest trienni i, seguint la imatge del cep i les sarments, arriba el temps de la collita, és a dir, d’avaluar els fruits i donar-ne gràcies a Déu. Després, els temps forts del nou any litúrgic ens donaran també l'ocasió de centrar el nostre interès sobre tres punts fonamentals: la sinodalitat, la comunió i les concrecions històriques d'un camí fet en comú com a Església.


AVISOS:
1)  A partir de esta semana, hasta el domingo 16 de diciembre nuestra parroquia empieza la campaña de NAVIDAD con la recogida de alimentos para familias necesitadas del barrio. Puede ser leche, aceite, legumbres, y demás productos de consumo diario. Muchas gracias por vuestra generosidad!
2)  Sábado día 15 de diciembre a las 18’30 h. Misa familiar y recogida de alimentos.
3)  Domingo 16 de diciembre a las 13 h. Villancicos a cargo de la Coral de la Gent Gran de Viladecans.
4)  Próximo fin de semana días 15 y 16 de diciembre, Campaña de Navidad. “Sigues part de la solución contra la pobresacolecta especial para Caritas.
5)  Miércoles: 19 de diciembre a las 17 h. reunión del grupo de Vida creixent. Personajes del siglo XX.
6)  Jueves 20 de diciembre a las 11 h. de la mañana misa en la residencia Federica Montseny.
7)  Viernes 21 de diciembre a las 19 h. Celebración penitencial de adviento.

LA MARE DE DÉU, PROTAGONISTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA                  
Gaudí, que era membre de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, no va deixar passar l’oportunitat de fer-li tots els honors en el projecte del temple, i li va dedicar el segon cimbori més important. Tanmateix, aquest no és l’únic element de la Basílica que fa referència a Maria, sinó que, en realitat, ho és tot l’absis i la forma circular que embolcalla, com un úter matern, l’altar sagrat de Jesucrist.
Quan s’acabava la cripta del temple, cap al 1891, Gaudí ja estava donant un protagonisme important a la Mare de Déu. Això es fa evident en la representació de l’Anunciació en la pedra que fa de clau de volta en aquest espai. Aquesta pedra, que tanca la volta gòtica central de tota la cripta, té esculpides les figures de Maria, l’arcàngel Gabriel i el colom de l’Esperit Sant, i en destaquen les parts daurades, com si fossin rajos que emanen del colom i banyen Maria; els estels dels vestits, el ceptre, i una cinta que resa, en llatí, les primeres paraules que aquell li anuncia: «Ave Maria, gratia plena, dominus tecum».

L’ABSIS, L’ADVENT I LA MARE DE DÉU, 
TOTS TRES INTERRELACIONATS
A partir d’aquí, la importància de la dedicació de l’absis a la Mare de Déu pren força i aviat es va veient com Gaudí el relaciona amb l’advent. Així, quan vincula les columnes del temple amb els diumenges de l’any, comença la distribució per l’absis, on col·loca els primers diumenges de l’any litúrgic, que són justament els diumenges d’advent. A més, relaciona els set dies de l’advent previs al Nadal amb les set capelles de l’absis i preveu per a les agulles que les coronen una simbologia que clarament les enllaça amb els textos que es resen en les vespres d’aquella darrera setmana. Són les conegudes com a antífones de la O, ja que cadascuna d’elles comença amb una admiració: «Oh! Sapientia, Oh! Adonaí, Oh! Radix Jessé…»
Tots aquests elements decoratius i simbòlics encara són pendents de realitzar, però, en un futur, es veuran des de l’exterior i es podran llegir en donar la volta a l’absis; tot i això, actualment el visitant ja pot veure aquesta simbologia des de l’interior, ja que l’artista vitraller Joan Vila-Grau va col·locar els textos essencials en les rosasses centrals de cada una de les capelles.
La relació de l’absis amb Maria arriba a tenir tanta força que és la mateixa forma arquitectònica pròpia de l’absis la que simbolitza Maria: arrodonida, és com un ventre que guarda a l’interior, a les entranyes, l’altar que representa a Jesús, el qual queda cobert pel baldaquí de set costats que simbolitza l’Esperit Sant.
Tanmateix, a la Sagrada Família, Gaudí exalça aquesta relació quan corona totes les agulles i baranes superiors de l’absis amb un jardí vegetal de plantes, heures i flors, símbols de la virginitat immaculada. A més, aquesta relació entre l’absis i Maria es potencia de manera majúscula amb l’estel del matí que projecta per coronar la torre de la Mare de Déu, aquell que encara roman encès a l’alba quan la resta d’estels ja s’han fos. Aquest símbol de Maria i guia de navegants, l’Stella matutina, és l’estel que, just abans de la sortida del gran astre, el sol, anuncia el naixement del dia, i representa també l’advent, que anuncia l’arribada imminent de Jesús el pròxim dia de Nadal.

bisbat de Sant Feliu
parròquies de Viladecans:
Enllaç del nostra blogger:
amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales


No hay comentarios:

Publicar un comentario