sábado, 23 de enero de 2021

PARROQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA I DE SANT JOAN BAPTISTA 24/01/2020. Diumenge III del temps ordinari.

 PARROQUIES DE

 SANTA MARIA MAGDALENA

I DE

SANT JOAN BAPTISTA 

24/01/2020.

Diumenge III del temps ordinari.

Cada frase predicada debe ser vivida!

San Juan de Ávila

 

V SETMANA DE LA BÍBLIA I DIUMENGE DE LA PARAULA.

Aquest diumenge dia 24 de gener, comença la V Setmana de la Bíblia, amb el lema “Sortim a sembrar la Paraula”. Se’ns ofereixen cinc grans actes telemàtics, (sense oblidar les activitats presencials a cada bisbat, (en parròquies i altres comunitats), que facilitaran la participació per via streaming per la web www.setmanadelabiblia.cat 

Es podran seguir dos actes en directe:

Dimecres, 27: a la cripta de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Meditació sobre «Les torres, símbol de la nova Jerusalem», pel Dr. Armand Puig

Dijous, 28: a la capella de Sant Pau del Seminari de Tarragona, pregària-meditació.

Dilluns, dimarts i divendres es retransmetrà en diferit:

– «Presentació de l’Evangeli de Marc», per la Dra. Mar Pérez, des de l’Acadèmia Mariana de Lleida.

– «Llegir l’Evangeli de Marc en temps de Pandèmia», pel Dr. Agustí Borrell, des de Roma.

– «Presentació de la figura de sant Jeroni, en la commemoració dels 1.600 anys de la seva mort», pel Dr. Joan Ferrer, de Girona.

A la mateixa web, es penjaran les glosses dels nostres bisbes amb ocasió del Diumenge de la Paraula de Déu i altres reflexions referides a la Setmana de la Bíblia.

Igualment, estan adaptant al format digital Llegir la Bíblia en Grup, editada per l’Associació Bíblica de Catalunya. A més, s’està enllestint L’evangeli de Marc, que es podrà descarregar de forma gratuïta des del web de la Setmana de la Bíblia.

La Setmana de la Bíblia està patrocinada per la Conferència Episcopal Tarraconense i organitzada per l’Associació Bíblica de Catalunya, l’Abadia de Montserrat, l’Editorial Claret, el Centre de Pastoral Litúrgica i Ràdio Estel i Catalunya Cristiana.

Tenim a la vostra disposició, el llibret-calendari amb les lectures bíbliques de cada dia, que podeu encarregar als vostres mossens.

En les nostres celebracions litúrgiques del proper 24, entronitzarem la Bíblia, la qual mantindrem en un lloc preeminent d’ambdós temples parroquials, tota la setmana.

Amb el mateix objectiu i seguint les recomanacions dels nostres bisbes, estem adaptant en format digital la col·lecció de carpetes «Llegir la Bíblia en Grup», editada per l’Associació Bíblica de Catalunya. Enguany enllestirem la de l’evangeli de Marc, que es podrà descarregar de forma gratuïta des del web de la Setmana de la Bíblia.

En nom de les entitats organitzadores de la «Setmana de la Bíblia», l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret, l’Abadia de Montserrat, Ràdio Estel – Catalunya Cristiana rebeu la salutació més cordial.

CRISTIANS EN DIÀLEG:  “LLEGIR I PROCLAMAR LA BÍBLIA”.

En el marc de la SETMANA DE LA BÍBLIA, i amb caràcter interparroquial, el proper dissabte 30 de gener, a les 10:30 del matí a la parròquia de Sant Joan Baptista, el grup CRISTIANS EN DIÀLEG, compartirà el tema: “LLEGIR I PROCLAMAR LA BÍBLIA”, presentat per Mn. Manel Simó Tarragó, prevere i periodista.

El conferenciant ens farà una descoberta de la Paraula de Déu, suggerint-nos algunes pautes que ens ajudin en el coneixement i la reflexió dels continguts de l’Escriptura. Tanmateix ens donarà unes pautes per a l’adequada proclamació de les lectures litúrgiques per part dels qui exerceixen com a lectors, impulsant la creació de grups estables a les nostres comunitats. 

REFLEXIONS A L’EVANGELI DEL DIUMENGE.

En cada FULL PARROQUIAL intentem que no hi manqui un comentari sobre l’Evangeli del diumenge. Ho preparem amb interès i esperem que, cada setmana, us hi engresqueu dedicant-hi una estona que us ajudarà a conèixer millor la bona notícia que Jesús ens deixa, gràcies al recull d’aportacions de mossèn Josep Maria Romaguera. Tota una eina per a la formació i reflexió personal. 

L’EVANGELI DEL DIUMENGE

Evangeli segons Marc (1,14-20)

14 Després que Joan fou empresonat, Jesús anà a Galilea i anunciava la bona nova de Déu. 15 Deia:

–S’ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova.

16 Tot passant vora el llac de Galilea, veié Simó i el seu germà Andreu, que tiraven les xarxes a l’aigua. Eren pescadors. 17 Jesús els digué:

–Veniu amb mi i us faré pescadors d’homes.

18 Immediatament deixaren les xarxes i el van seguir.

19 Una mica més enllà veié Jaume, fill de Zebedeu, i el seu germà Joan, que eren a la barca repassant les xarxes, 20 i tot seguit els va cridar. Ells deixaren el seu pare Zebedeu amb els jornalers a la barca i se n’anaren amb Jesús.

Notes sobre la paraula Evangeli i sobre el seu anunci

   La paraula ‘evangeli’ significa “bona nova” (14), anunci joiós. En un primer moment com s’explicita en aquest text (15) designava l’anunci de Jesús sobre la proximitat del Regne de Déu; en realitat, tot l’ensenyament de Jesús, i encara més els fets de la seva vida, mort i resurrecció, són l’‘evangeli’, “la bona nova” que calia anunciar a tothom (1Co 15,1-5). Només al cap d’un temps la paraula ‘evangeli’ es va fer servir, també, per parlar dels escrits que contenen tot el que fa referència a Jesús i la seva missió (els quatre evangelis).

   Els grans discursos del llibre dels Fets dels Apòstols, en els que s’anuncia l’Evangeli, acaben sempre amb una invitació a la conversió (Ac 2,38; 3,19.26; 5,31; 10,43; 13,38).

Notes per a fixar-nos en Jesús i l’Evangeli

         Marc inicia el seu evangeli centrant-lo en Jesús i la seva identitat (Mc 1,1). De seguida (14) ens explica com Jesús va començar la seva missió. Aquesta missió té dues dimensions ben unides:

-    acció: “anà a Galilea”

-    i anunci: “anunciava la Bona nova de Déu”.

         Mc també fa un resum (15) de quin és aquest ‘Evangeli’, aquesta Bona notícia que Jesús porta de part de Déu. Alguns dels aspectes que s’hi troben són aquests:

-    “s’ha complert el temps”: el temps present, l’‘ara’, és el temps bo per a trobar Déu, no s’ha d’esperar a ‘demà’ (Ga 4,4; Ef 1,10);

-    “el Regne de Déu és a prop”: a partir d’ara qui regnarà és Déu mateix. Jesús anuncia que Déu, el Senyor del cel i de la terra, ha començat a instaurar el seu regnat enmig del món, a fer present en el món el seu designi d’amor i de salvació. La presència de Déu és visible en la persona de Jesús, en les seves paraules i en les seves obres poderoses (Mt 12,28; Lc 11,20);

-    “convertiu-vos”: invitació al canvi de mentalitat, de cor, de vida (renunciant al pecat) i a girar-se cap a Déu i el seu Regne (optant per la justícia, optant per allò que Déu vol);

-    “i creieu en la Bona nova”: invitació a acollir l’Evangeli que Jesús està proclamant.

         L’evangelista Marc, coherentment amb aquesta invitació de Jesús a “creure” (15) que recull al començament del seu escrit, posa la confessió de fe dels deixebles (Mc 8,27-30) en el centre de la seva obra (en el capítol 8 d’un total de 16). “Creure” –la fe– és entès com acollida de la persona de Jesús i de la seva Bona notícia. El/la qui creu es deixa prendre per la persona del Fill de Déu, que li canvia la vida (“conversió”). I les paraules de l’Evangeli ja no són un discurs bonic ni el recull d’unes obres exemplars a imitar sinó que esdevenen la possibilitat de conèixer Jesús i d’estimar-lo. “Creure”, doncs, permet mirar la vida, les persones i els esdeveniments amb els ulls de Déu. I descobrir que Déu–és–amb–nosaltres (Mt 1,23) en la vida, les persones i els esdeveniments.

         En la narració de la crida als primers deixebles (16-20), Mc hi descriu com és la crida que Jesús fa a tota persona, també a cada un de nosaltres:

-    És el mestre qui tria els deixebles (17.20), i no al revés, com era costum en el judaisme. Els tria perquè constitueixin un grup, perquè l’acompanyin i siguin testimonis de les seves accions i paraules.

-    Al llarg de l’evangeli s’hi veu, per una banda, que els deixebles ho han deixat tot per seguir Jesús (18.20) i, per altra, que els costa molt d’entendre’l.

-    És una invitació a seguir-lo. La traducció literal del que se sol traduir per “veniu amb mi” (17) seria “veniu darrere meu” (Mc 2,14; Mc 10,21). La crida, doncs, és invitació a seguir-lo, a passar per on Ell passa, a no perdre’l de vista.

-    Seguir-lo suposa passar, també, per la creu; això és el que costa més d’acceptar (Mc 8,32; 9,32; 10,32-45).

“Us faré pescadors d’homes” (17): seguir Jesús és fer el que Ell fa: anunciar la Bona notícia a d’altres, obrir portes a nous/noves deixebles

Fixem-nos en Jesús i en l’Evangeli. Per pensar-hi. 

Mn Josep Maria Romaguera.

CELEBRACIÓ DE LA CANDELERA AMB ELS INFANTS BATEJATS EL 2020.

El dimarts dia 2 de febrer celebrem la festa de la Candelera. Commemorem la Presentació de l’Infant Jesús a Déu, al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria.

En aquell temps quan una mare havia infantat un primogènit, al cap de 40 dies, amb el seu espòs, anaven al temple, a presentar-lo a Déu, que l’unia a la seva aliança, com a fill lliure. Per això, en acció de gràcies, també hi portaven una ofrena

En les nostres comunitats parroquials de Sant Joan Baptista i de Santa Maria Magdalena, també celebrarem la festa el diumenge 7 de febrer, amb la benedicció de les candeles, la llum de les quals simbolitza la presència de Jesús que sempre ens acompanya, en la nova aliança. També tenim el goig de fer-ho beneint els infants batejats durant el 2020 i els seus pares i mares; hem contactat ells per tal que puguin unir-se a aquesta festa de mode presencial o amb la seva pregària personal. Certament que la prevenció pel Covid19, no ens ho posa fàcil, si més no, en les condicions establertes pel culte als nostres temples parroquials hi apliquem les mesures que ens indiquen les autoritats sanitàries, com tots coneixeu prou bé.

Us hi esperem !

BENEDICCIÓ DE PANETS EN LA DIADA DE SANT BLAI.

Recordeu que el proper 3 de febrer, donarem les gràcies al Senyor per la intercessió de sant Blai de Sebaste, a Armènia, màrtir, bisbe i metge.

En l’Eucaristia de les set del vespre hi beneirem els panets, pastissos, pa de pessic, pomes, coques ... que ens hi porteu, per tal que seguint l’antiga tradició.

Els podeu ingerir invocant l’ajut del sant pel guariment o la prevenció de la tos i el mal de coll.

Un refrany popular diu "San Blai gloriós, lleva'm la tos"

DESPATX PARROQUIAL

ATENCIÓ: El despatx parroquial, comú per amb dues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de cinc a set de la tarda, al carrer Sant Joan, 14. 08840 - Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 649.630.448.

HORARIS DE CULTE.

Parròquia de Sant Joan Baptista.

Diumenges i festes:                             10:45 h, (en català)

                                                         13:00 h, (en bilingüe)

Feiners, dissabtes i vigílies de festes:  19:00 h, (en català)

Rosari, els dilluns feiners:                   18:30 h, (en català)

Parròquia de Santa Maria Magdalena.

Diumenges i festes:                            12:00 h, (en bilingüe)

Dissabtes i vigílies de festes:              20:00 h, (en bilingüe)

 

CATEQUESI

Aquesta setmana no es farà la catequesi presencialment. Es mantenen totes les activitats de culte. Recomanem vivament a que pares i infants participeu en la missa familiar. Moltes gracies als catequistes i pares que feu mans i mànigues per tal que els vostres fills puguin seguir la catequesi. Mols ànims a tots.

INTENCIONS DE MISSA DE LA SETMANA

Dilluns St. Joan: Fernando i Maria.

Dissabte St. Joan. Domingo i Maria.

Dissabte a Santa Magdalena: Josep Maria i Jaume.

Diumenge a Santa Magdalena: Manel Anunciata.

EXPLOSIÓN DE GAS EN LA PARROQUIA VIRGEN DE LA PALOMA DE  MADRID

Este miércoles, 20 de enero, a las 15:00 horas se produjo una fuerte explosión en un edificio perteneciente a la parroquia de la Virgen de la Paloma y San Pedro el Real, en la calle Toledo, 98, después de que unos minutos antes se percibiera un fuerte olor a gas.

El edificio anejo al templo, en el que se ubican dos pisos de los sacerdotes, varios locales parroquiales y de Cáritas, quedó destrozado. Los sacerdotes Gabriel Benedicto, Alejandro Aravena, Moisés León y Matías Ernesto Quintana se encuentran bien, mientras que un quinto, Rubén Pérez Ayala, fue trasladado al hospital herido de gravedad. Falleció pasadas las 1:30 horas por las heridas y las hemorragias internas producidas por la explosión. 

Además, Emergencias Madrid confirmó el mismo miércoles la muerte de otras tres personas. Se trata de David Santos Muñoz, electricista de 35 años, padre de cuatro niños, y feligrés de la parroquia, que había ido a echar una mano y al principio de la tarde estaba desaparecido; así como el ciudadano búlgaro Ivanov Kochev Stefco, de 46 años, y Javier Gandía, un albañil de 45 años, que trabajaba en el edificio de enfrente del lugar del suceso y vecino de La Puebla de Almoradiel (Toledo).

El propio arzobispo se desplazó al lugar de los hechos y pidió rezar por la comunidad cristiana y por las víctimas. Tras conocerse la noticia se han sucedido las muestras de afecto, entre ellas la del Papa Francisco, y de la Casa del Rey.

Este jueves, 21 de enero, se ha celebrado una Misa funeral por los fallecidos. Los entierros serán este viernes también en la intimidad familiar. Reciban las famílias nuestro más sentido pésame. Os encomendamos a la oración de la comunidad.

FESTA DE SANT SEBASTIÀ. RENOVACIÓ DEL VOT DE POBLE.

Germanes i germans.

La devoció dels nostres avantpassats a Sant Sebastià, anava de la ma de la Confraria que aquest Sant tenia a la parròquia de Sant Climent, fins el 31 d’agost de 1746, quan s’erigí canònicament l’església parroquial de Sant Joan Baptista, de Viladecans  i deixava de ser sufragània de Sant Climent.

La fi de l’epidèmia de pesta que entre els anys 1651 i 1652, va acabar amb moltes vides, tant aquí i en molts altres indrets de Catalunya, i d’Europa, es va atribuir a l’ajut rebut en la intercessió de Sant Sebastià, de mode que la voluntat popular, en agraïment, va comprometre’s a fer el vot de poble, celebrant ben solemnement el dia de la seva festa. Així s’establí amb força, la nostra Festa Major d’Hivern

Avui i ara, recordant aquell compromís dels nostres avant passats, adaptats a les mesures de prevenció degudes al Covid19, tenim la intensa necessitat d’afegir al nostre agraïment a Sant Sebastià pel deslliurament de la pesta, la petició de que ens deslliuri de l’actual pandèmia.

Renovació i actualització del “Vot de poble”

Rector: Eternament agraïts per deslliurar-nos dels estralls de la pesta, el 1652, i per tal que ara ens deslliuri de la pandèmia del Covid19, demanem a Déu amb la intercessió de Sant Sebastià, màrtir, que el Senyor ens n’alliberi aquí i a tot el món. Preguem junts, en veu alta:

Tots:     Us encomanem tots els homes i les dones del nostre poble, especialment les famílies, com primera escola d’amor, convivència i responsabilitat dels seus fills i filles.

Ajudeu-nos en totes les institucions més properes al servei del poble.

I que todos apostemos por una buena convivencia, respetando y dignificando nuestra cultura, nuestra economía, nuestro tejido social i nuestras creencias, mediante el diálogo respetuoso.

Per això ens comprometem a viure en l’exercici dels valors humans i cristians,                  -respectant la Llei natural, que ve de Déu-, donant bon exemple de vida, als nostres infants i joves, cuidant a la gent gran, treballant pel bé comú i acceptant a tothom, sense discriminacions de cap mena, essent solidaris amb els més febles, malalts, empresonats, immigrants, aturats, ancians abandonats, ... i tothom que pateixi violència, marginació o pobresa, de qualsevol mena. Amén.

Rector: Sant Sebastià, màrtir i copatró de Viladecans.

Tots:     Pregueu per nosaltres i ajudeu-nos !

Rector: Donem per renovat el vot de la vila de Viladecans al nostre copatró Sant Sebastià, màrtir que continuarem mantenint. L’enhorabona !

 

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/


No hay comentarios:

Publicar un comentario