sábado, 9 de enero de 2021

PARRÒQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA I DE SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS. 10/01/2021 BAPTISME DEL SENYOR

PARRÒQUIES DE

SANTA MARIA MAGDALENA

i de

SANT JOAN BAPTISTA

DE VILADECANS.

10/01/2021

BAPTISME DEL SENYOR  

ORACIÓN AL CREADOR

Señor y Padre de la humanidad, que creaste a todos los seres humanos con la misma dignidad, infunde en nuestros corazones un espíritu fraternal.

Inspíranos un sueño de reencuentro, de diálogo, de justicia y de paz. Impúlsanos a crear sociedades más sanas y un mundo más digno, sin hambre, sin pobreza, sin violencia, sin guerras.

Que nuestro corazón se abra a todos los pueblos y naciones de la tierra, para reconocer el bien y la belleza que sembraste en cada uno, para estrechar lazos de unidad, de proyectos comunes, de esperanzas compartidas.

Amén. Papa Francesc.  Al final de la encíclica: Fratelli tutti.

 

CATEQUESI

Aquesta setmana no es farà la catequesi presencialment. En canvi, es mantenen totes les activitats de culte. Recomanem vivament a que pares i infants participeu en la missa familiar, que es celebra el dissabtes a les set de la tarda a la Parròquia de Sant Joan. Moltes gracies als catequistes i pares que feu mans i mànigues per tal que els vostres fills puguin seguir la catequesi, conèixer i estimar cada dia més a Jesús. Mols ànims a tots.

GRUP DE VIDA CREIXENT DE SANTA MAGDALENA

El dilluns 11 de gener a les 16’30 h. en els locals de Santa Maria Magdalena, tindrà lloc la reunió del grup de Vida Creixent.

INTENCIONS DE MISSA DE LA SETMANA

Dilluns St. Jn. Pels esposos: Josep Calbet i Maria Espardoce

Dimarts St. Jn.

Dimecres St. Jn. Pepita Cañameras Soler

Dijous St. Jn. Frederic Esteve

Divendres St. Jn.

Dissabte St. Jn. Teresa Claramunt

DIUMENGE 17 de GENER SANT ANTONI ABAT

El proper diumenge 17 de gener, en la missa de les 10’45 h. de la parròquia de Sant Joan, farem memòria de Sant Antoni Abat. Patró dels animals de carrega i de companyia. També a les 11’30 h. en l’atri es farà la benedicció de les vostres mascotes. Però no es repartiran els tradicionals “borregos”, en compliment de les normes de prevenció de la Covid 19. Us hi esprem!

ORACIÓN CRISTIANA ECUMÉNICA. Del Papa Francesc al final de Fratelli Tutti.

El lunes 18 de enero a las cinco de la tarde en los locales de la parroquia de Santa Magdalena, oración ecuménica, y comentarios bíblicos a cargo de los pastores Evangelistas: Ricard Bardés, y Joan Calvet con la participación de Mn. Frederic Esteve i Mn. Josep Maria Gómez diaca. Os esperamos!

Dios nuestro, Trinidad de amor,

desde la fuerza comunitaria de tu intimidad divina

derrama en nosotros el río del amor fraterno.

Danos ese amor que se reflejaba en los gestos de Jesús,

en su familia de Nazaret y en la primera comunidad cristiana.

Concede a los cristianos que vivamos el Evangelio

y podamos reconocer a Cristo en cada ser humano,

para verlo crucificado en las angustias de los abandonados

y olvidados de este mundo

y resucitado en cada hermano que se levanta.

Ven, Espíritu Santo, muéstranos tu hermosura

reflejada en todos los pueblos de la tierra,

para descubrir que todos son importantes,

que todos son necesarios, que son rostros diferentes

de la misma humanidad que amas. Amén.

Fins i tot mentre les nacions segueixen bregant amb la pandèmia de la COVID-19, estan en marxa els últims preparatius per una de les celebracions anuals de pregària més grans del món, que té lloc tradicionalment del 18 al 25 de gener. A la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians participen comunitats cristianes de moltes tradicions i de totes les parts del món. La Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians ha estat organitzada conjuntament pel Consell Mundial d'Esglésies (CME) i el Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians de l'Església Catòlica Romana des de 1968. A l'hemisferi sud, en el qual el mes de gener és un mes de vacances, les esglésies troben en moltes ocasions altres moments per celebrar-la, per exemple al voltant de Pentecosta, que també és una data simbòlica per a la unitat.

Encarregada de preparar l'edició de 2021, la Comunitat de Grandchamp a Suïssa va triar el tema "Estigueu en el meu amor i donareu fruit en abundància" (Jn 15: 5-9). Això va permetre a les cinquanta germanes de la comunitat, procedents de diferents confessions i països, compartir la saviesa de la seva vida contemplativa romanent en l'amor de Déu. "No és fàcil romandre sempre en Crist, romandre en el seu amor", diu la germana Anne-Emmanuelle Guy, priora de Grandchamp. "La vida comunitària quotidiana és el que em permet comprovar on em trobo en el meu amor cap als altres i cap a Déu. Doncs com puc dir que estimo Déu si no estimo la meva germana o al meu germà que viuen al meu costat?".

CARITAS.

Us agraïm a la parròquia de Santa Maria Magdalena i a la de Sant Joan Baptista, la resposta donada en la capta de menjar, amb més de 350 kilos de conserves, llet, brous, llegums, pasta, oli, farina, sucre, torrons, ...., destinada a famílies dels nostres barris, i a nodrir l’estocatge del magatzem d’aliments de CARITAS INTERPARROQUIAL, on també hi ha col·laborat algunes escoles i associacions.

També hem d’agrair l’esforç econòmic fet a cada parròquia, on particularment a la de Sant Joan Baptista assolirem 1.500’- € per a la COL·LECTA de NADAL DE CÀRITAS DIOCESANA, que si els ajuntem amb els 2.691,71 €, corresponents a la Col·lecta del DIJOUS SANT i els 1.077’- €, de la Col·lecta de Corpus, dona un total de 5.368’- €. A més cal tenir en compte que aquesta parròquia aporta a CARITAS INTERPARROQUIAL 1.442,40’- € anyals. Això sense comptar els donatius esporàdics destinats a Càritas, rebuts durant tot l’any.

Un agraïment particular al voluntariat de CÀRITAS INTERPARROQUIAL, de la parròquia de Santa Maria Magdalena, que amb la seva emprenedoria i esperit de servei a col·laborat amb escreix en tota la campanya de Nadal de CÀRITAS.

Demanem al Senyor que CARITAS, amb els seus professionals i voluntaris, pugui continuar fent el seu treball en favor de les persones necessitades, amb objectivitat; i a tots nosaltres que sapiguem mantenir el cor ben obert i sensible per ajudar a tantes famílies que ho necessiten. Fa unes setmanes, Càritas publicava el seu informe “Un impacte sostingut després del confinament. La realitat de les famílies acompanyades per Càritas el setembre de 2020” on es tornava a constatar, com al juny passat, que, a causa de la pandèmia, més de 650.000 persones viuen en llars que no poden fer front a les despeses de subministraments del seu habitatge i prop de 42.000 famílies s’han vist obligades a canviar de residència per a disminuir les despeses.

Des d’aquestes terribles i inhumanes dades quotidianes, segons Càritas, la publicació, del Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l’àmbit de l’habitatge i en matèria de transports, procurarà, almenys temporalment, vies de solució davant la dificultat de sostenir l’habitatge i les entrades totalment necessaris per a una vida digna (aigua, electricitat i gas).

Càritas celebra l’aprovació del Reial Decret assegurant que és una notícia esperada, necessària, urgent i imprescindible, però alhora adverteix que el Reial Decret deixa alguns aspectes sense resoldre, que deixaran fora d’aquestes mesures a persones i famílies que haurien de poder accedir-hi.

Càritas proposa l’adopció de polítiques públiques que facin efectiu, primer, el dret humà a l’habitatge per a totes les persones i famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i/o exclusió social i, en segon lloc, l’establiment de mesures actives per a la protecció de les famílies davant la vulnerabilitat energètica que assegurin que la transició cap a un model energètic més net i sostenible és justa per a les comunitats i col·lectius afectats.

CARITAS ENS NECESSITA.

GRUP DE CONFIRMACIÓ 2020.

El proper diumenge 17, a la tarda, ens trobàrem el grup de Confirmació 2020, de les parròquies de Viladecans, que ens coordina la Marina Gallego.

Farem un comentari distès i compartit de l’Evangeli del diumenge, (Jn 1, 35 -42), analitzarem alguna qüestió d’actualitat i prepararem la pregària ecumènica, en la Setmana per a la unitat del cristians, en l’estil de Taizé.

Esperem que en Sergi ens presenti els dissenys proposats pel “logotipus” del grup, ja que en l’anterior reunió no ho pogué fer, ja que es recuperava d’una recent intervenció quirúrgica

Acabarem, compartint un cafè calent, ben apropiat pel temps d’hivern. Això si, amb ventilació, higiene de mans, distància de seguretat i mascareta.

Anem avançant !!!

L’EVANGELI DEL DIUMENGE,  (Mc 1, 7 – 11).

En aquell temps, Joan 7 predicava així:

–Després de mi ve el qui és més fort que jo, i jo no sóc digne ni d’ajupir-me a deslligar-li les corretges de les sandàlies. 8 Jo us batejo amb aigua, però ell us batejarà amb l’Esperit Sant.

9 Per aquells dies, Jesús vingué des de Natzaret de Galilea i fou batejat per Joan en el Jordà. 10 I tot seguit, mentre sortia de l’aigua, veié que el cel s’esquinçava i que l’Esperit, com un colom, baixava cap a ell. 11 I una veu digué des del cel:

–Tu ets el meu Fill, el meu estimat; en tu m’he complagut

Notes sobre aquesta festa i sobre l’escena del Baptisme de Jesús

   La festa del Baptisme del Senyor tanca les celebracions del Nadal. Com la festa de l’Epifania, aquesta d’avui té un caràcter de ‘manifestació’: Déu mateix es manifesta en la persona de Jesús de Natzaret. I es manifesta per a tothom. Diumenge vinent, que ja no és del temps de Nadal, encara manté aquest caràcter: hi veurem com Jesús és presentat per Joan Baptista als seus propis deixebles. El que es pretén amb aquestes tres festes, doncs, és que ens posem davant Jesús, que el coneguem, l’acollim com el qui ve a alliberar-nos, ens disposem a seguir-lo en la vida quotidiana i a donar-ne testimoni davant del món.

   Els evangelistes tenen interès a deixar clar, des del principi dels seus escrits, qui és Jesús. Pretenen que els qui llegeixin o escoltin l’Evangeli sàpiguen, de bon començament, que Jesús no és un deixeble de Joan Baptista, sinó que és “el Fill” de Déu, “l’estimat” de Déu (11).

Notes per a fixar-nos en Jesús i l’Evangeli

         L’encapçalament de l’evangeli de Mc és molt explícit: Comença l’evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu (Mc 1,1). Tot va encarat, des del principi, a presentar clarament qui és Jesús. No és estrany, per tant, que el baptisme que Jesús rep de Joan ocupi només un verset (9), ja que l’objectiu és posar de relleu la identitat de Jesús de Natzaret (Mc 1,24; 10,47; 16,6). En aquesta escena això es produeix en els dos últims versets (10-11).

         La mateixa presentació que aquest evangeli fa de Joan (Mc 1,4-8) és per conduir l’atenció de l’oient o lector vers el qui ve “després” (7). Fins i tot les imatges utilitzades remarquen la situació de Joan en relació al Messies que és a punt d’arribar: “deslligar-li les corretges de les sandàlies” (7) era una de les tasques que havien de fer els esclaus quan el seu amo tornava a casa.

         En el centre d’aquesta escena hi ha la manifestació que es produeix amb el cel obert (10-11). Podem veure-hi diversos elements. Que “el cel s’esquinçava” (10) és la resposta a la pregària del profeta que ens fèiem nostra en el temps d’Advent: Oh, si esquincessis el cel i baixessis! (Is 63,19). Contemplant Jesús, el Fill de Déu encarnat, intuïm –i creiem– que aquest esquinçament significa que ja no hi ha separació entre el cel i la terra, és a dir, entre Déu i nosaltres, entre Déu i la humanitat. Això sí: la iniciativa, una vegada més, la pren Ell.

         Continuant amb l’escena, convé que ens adonem que “l’Esperit” (10) ve a Jesús després que Joan el va batejar. És a dir, l’Esperit no prové del baptisme de Joan. És una constant en el Nou Testament (Ac 1,5; 11,16; 19,2-4). L’Esperit de Déu ens ha vingut per Jesucrist.

         “L’Esperit, com un colom, baixava cap a ell” (10). Aquesta expressió ens fa pensar en la Creació: l’Esperit de Déu planava sobre les aigües (Gn 1,2). Com vèiem també en el pròleg de l’evangeli de Joan, se’ns presenta la Bona Notícia: en Jesucrist reneix la creació (Sl 104[103],30), Déu ens re–crea, refà la nostra identitat segons el seu pla de sempre, a imatge nostra, semblant a nosaltres (Gn 1,26).

         Les paraules “des del cel” (11) tenen ressons bíblics: Ara proclamo el decret del Senyor. Ell m’ha dit: «Tu ets el meu fill; avui jo t’he engendrat» (Sl 2,7); Aquí teniu el meu servent, que jo sostinc, el meu elegit, en qui m’he complagut. He posat damunt d’ell el meu Esperit perquè porti la justícia a les nacions (Is 42,1). Aquesta presentació de Jesús fent referència al servent sofrent (Is 42,1-9; 49,1-6; 50,4-9; 52,13-53,12.) el situa com el Messies que no venç pel poder sinó per l’entrega. Alhora, el situa des del començament com el servidor: qui vulgui ser el primer, que es faci l’esclau de tots; com el Fill de l’home, que no ha vingut a ser servit, sinó a servir i a donar la seva vida com a rescat per tothom* (Mc 10,44-45).

* Aquest per tothom de Mc 10,45 tradueix una fórmula semítica que equival a «per tota la humanitat», complint Is 53,10-11.

Avui és ocasió per renovar les nostres promeses baptismals, la nostra militància: pel Baptisme–Confirmació vam ser units a Jesucrist, “el Fill estimat”; l’Esperit que hi vam rebre ens va donar la identitat de fills/es estimats/des de Déu; i hi vam rebre la missió de l’entregaSi algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi (Mc 8,34); ...Estima els altres com a tu mateix... (Mc 12,28-34)– i del serveique es faci l’esclau de tots (Mc 10,44)

Mn Josep Maria Romaguera.

FESTA DE SANT SEBASTIÀ, Vot de poble contra la Pesta

Dimecres 20 de Gener,  festa de Sant Sebastià. A les 12 h. del matí, missa de la festa Major d’hivern.  I renovació del vot de poble contra la Pesta.

DIUMENGE DE LA PARAULA.

            El proper diumenge dia 23 de gener, comença la setmana de la Bíblia. Tenim a la vostra disposició, el llibret-calendari amb les lectures bíbliques de cada dia. Podeu encarregar-lo als vostres mossens.

Les entitats promotores de la Setmana de la Bíblia, l’Abadia de Montserrat, l’Associació Bíblica de Catalunya, el Centre de Pastoral Litúrgica, l’Editorial Claret, l’Abadia de Montserrat i Ràdio Estel – Catalunya, oferiran en directe els següents actes del 27 i 28 de gener. Dimecres, 27 de gener a les 18.30 h del vespre es podrà seguir des de la cripta de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, la meditació sobre «Les torres, símbol de la nova Jerusalem», a càrrec del Dr. Armand Puig. Així mateix, el dijous, 28 de gener, a les 19.00 h del vespre s’oferirà des de la capella de Sant Pau del Seminari de Tarragona, la pregària-meditació.

Per altra banda la «Presentació de l’Evangeli de Marc», a càrrec de la Dra. Mar Pérez, des de l’Acadèmia Mariana de Lleida de dilluns 25 de gener; «llegir l’Evangeli de Marc en temps de Pandèmia», a càrrec del Dr. Agustí Borrell, des de Roma de dimarts 26; i la «presentació de la figura de sant Jeroni, en la commemoració dels 1.600 anys de la seva mort», a càrrec del Dr. Joan Ferrer, des de Girona de divendres 29 de gener, tots a les 19.00 h del vespre, es retransmetran en diferit.

Les parròquies i altres comunitats poden enviar informació dels seus actes amb ocasió del Diumenge de la Paraula de Déu i de la V Setmana de la Bíblia a l’adreça: setmanadelabiblia@gmail.com

25 È ANIVERSARI DEL CONCILI PROVINCIAL TARRACONENSE.

El proper dia 21 de gener, solemnitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi, tindrà lloc a la Catedral de Tarragona, a les sis de la tarda, la celebració d’acció de gràcies en el 25è aniversari del Concili Provincial Tarraconense de 1995. L’eucaristia, complint estrictament les mesures sanitàries del moment, serà presidida per l’arquebisbe Joan Planellas, president de la Conferència Episcopal Tarraconense, i concelebrada pels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya. En finalitzar l’eucaristia, els bisbes de Catalunya faran públic un document que porta per títol «Esperit, cap on guies les nostres esglésies? Als vint-i-cinc anys del Concili Provincial Tarraconense de 1995».

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario