lunes, 22 de marzo de 2021

PARRÒQUIES DE SANTA MARIA MAGDALENA I DE SANT JOAN BAPTISTA DE VILADECANS. 21/03/2021. Diumenge V del Temps de Quaresma.

PARRÒQUIES DE

SANTA MARIA MAGDALENA

I DE

 SANT JOAN BAPTISTA

DE VILADECANS.

21/03/2021.

 

Diumenge V del Temps de Quaresma.

 

 

Rezo para que cada familia sienta en su propia casa la presencia viva de la Sagrada Familia de Nazaret, que llene nuestras pequeñas comunidades domésticas de amor sincero y generoso, fuente de alegría incluso en las pruebas y dificultades.     Amoris Laetitia

CELEBRACIONS DE SETMANA SANTA.

En totes les celebracions de setmana Santa es mantenen les mesures sanitàries bàsiques de prevenció contra el Covid 19.

Distància de seguretat, ús de gel hidrolacòlit, mascaretes, ventilació, desinfecció i aforament fins el 30%, a l’interior dels temples.

Aforament permès a Sant Joan: 136 persones.

Aforament permès a Santa Magdalena: 56 persones.

No es poden fer benediccions, ni a l’exterior ni a l’interior del temple, ni processons, com en el cas del Diumenge de Rams. Dijous Sant no es fa lavatori dels peus i el Santíssim es mantindrà a lloc de la reserva.

La veneració de la Creu, el Divendres Sant, no es besarà, sinó que el celebrant la mantindrà elevada, perquè tots, des del seu lloc, la venerin.

No Hi haurà la processó de la Llum en la Vetlla pasqual, es beneirà el foc i el Ciri Pasqual a l’entrada del temple, restant els fidels al seu lloc. Tampoc es farà l’aspersió amb l’aigua beneïda.

Para todos aquellos que no puedan asistir a los actos de semana Santa, es muy recomendable la oración y el seguimiento de los mismos por medio telemático.


DIA DEL SEMINARI

El Dia del Seminari 2021, que se celebra el cap de setmana del 20 i 21 de març, enguany amb el lema “Pare i germà, com Sant Josep”. Aquell dia col·lecta pel Seminari

En l’enllaç https: // bisbatsantfeliu.cat / delegacions / pastoral-vocacional-recursos /

Podeu trobar el següent material del Dia del Seminari: cartell, pregària, catequesi, reflexió teològica-pastoral, subsidi per a la litúrgia i el cartell de la Vetlla de Pregària per les vocacions que se celebrarà el dissabte 20 de març, a les 19.30 h, a la capella del Seminari Conciliar de Barcelona.

            Les dates de la Trobada d’Escolans d’enguany, que tindrà lloc el dissabte 24 d’abril de 2021, de les 10.30 a les 16.00 h al Seminari Conciliar de Barcelona, i les Convivències d’escolans, del 12 al 16 de juliol, al Seminari de Tortosa.

CATEQUESI FAMILIAR Preparació de suport a la Primera Comunió

El darrer dissabte 6 de març, a les 18:15, s’inicià la primera de les vuit sessions complementàries de Catequesi familiar de 2on curs, per a infants, pares i mares, que amb una durada de mitja hora, incideixen en temes fonamentals de la fe, indispensables pels que enguany faran la Primera Comunió. La sessió es presenta de mode proper i senzill, alternant les explicacions i les qüestions plantejades, amb el cant, la projecció d’imatges y el simbolisme d’alguns elements de l’església. Tanmateix aquestes sessions ens ajuden a conèixer-nos millor, infants, pares, mares, catequistes i mossens; compartint la fe i l’amistat, en una comunitat viva, en l’entorn del Senyor. Acabada la sessió tenim una estona d’esbarjo i preparació de cants, de  Missa familiar que celebrem a les set de la tarda.

Les/els catequistes i mossens, agraïm la presència dels infants de segon curs i, especialment, la dels pares i mares, perquè amb el frec a frec de cada dia, son els testimonis de fe, més propers, per als seus fills i filles.

També agraïm a l’Homer Val, la seva activa participació presentant-nos de manera ben comprensible per a tothom, aquestes sessions.

INTENCIONS DE MISSA

Dilluns a les 19 h. a Sant Joan: Alcaraz Albacete

Dimarts a les 19’30 h. a Santa Maria Magdalena: Trinidad Valero López

Dimecres a les 19 h. a Sant Joan: Cristina Trius Caralt

PREGÀRIES

Dilluns a les 18’30 a Sant Joan: Pregària del Rosari.

Dimarts a les 15 h. a Santa Magdalena: Pregària de Quaresma 4art curs Gabrielistes.

Dimecres a les 15 h. a Santa Magdalena: Pregària de Quaresma 3er curs Gabrielistes.

Dijous a les 19 h. a Sant Joan: Missa i pregària en la Jornada per la Vida.

Divendres a les 17’30 h. Celebració Penitencial de Quaresma per a nens i pares de catequesi de primera comunió.

Divendres a les 19 h. a Sant Joan: Celebració penitencial de Quaresma.

 

L’EVANGELI DEL DIUMENGE

Evangeli segons Joan (12,20-33)

En aquell temps, 20 entre els qui havien pujat per adorar Déu amb motiu de la festa hi havia alguns grecs. 21 Aquests anaren a trobar Felip, que era de Betsaida de Galilea, i li demanaren:

–Senyor, voldríem veure Jesús.

22 Felip anà a dir-ho a Andreu, i tots dos ho digueren a Jesús. 23 Ell respongué:

–Ha arribat l’hora que el Fill de l’home serà glorificat. 24 Us ho ben asseguro: si el gra de blat, quan cau a la terra, no mor, queda ell tot sol, però si mor, dóna molt de fruit. 25 Els qui estimen la pròpia vida, la perden, i els qui no l’estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna. 26 Si algú es vol fer servidor meu, que em segueixi, i s’estarà on jo m’estic. El Pare honorarà els qui es fan servidors meus.

27 »Ara em sento contorbat. Què he de dir? Pare, salva’m d’aquesta hora? Però jo he vingut per arribar en aquesta hora! 28 Pare, glorifica el teu nom.

Aleshores una veu va dir del cel estant:

–Ja l’he glorificat i encara el glorificaré.

29 Quan la gent que eren allà ho van sentir, deien que havia estat un tro. D’altres replicaven:

–Un àngel li ha parlat.

30 Jesús els digué:

–Aquesta veu no s’adreçava a mi, sinó a vosaltres. 31 Ara arriba la condemna d’aquest món, ara el príncep d’aquest món serà llançat a fora. 32 I jo, quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi.

33 Deia això indicant de quina manera havia de morir

Notes sobre alguns termes i expressions que apareixen en el text

   Els “grecs” (20) de qui parla el text són, probablement, no–jueus que simpatitzen amb el judaisme i que han pujat a Jerusalem per celebrar la Pasqua.

   “Betsaida” (21) estava situada al nord del llac de Galilea, prop d’on el Jordà desemboca en aquest llac. Tenia una població formada alhora per jueus i no–jueus. “Felip” (21-22) a més de ser d’un lloc de barreja com aquest, porta un nom grec, com “Andreu” (22). Són, doncs, bons interlocutors per als “grecs” (20).

   L’hora” (23) no és un moment cronològic. Tot l’evangeli de Jn es mou entre l’hora de Jesús que encara ha d’arribar (Jn 2,4; 7,30; 8,20) i l’arribada d’aquesta hora (Jn 12,23; 13,1; 17,1). Però, en realitat, per al lector, l’hora ja és aquí (Jn 4,23; 5,25; 16,2.32). Jn fa que sigui Jesús mateix qui assenyali el contingut d’aquesta “hora” i la seva realització. En aquest cas, la vinguda dels “grecs” a la comunitat de Jesús és un signe de la seva glòria futura i indica que ja “ha arribat l’hora” (23).

   Amb la imatge del gra que ha de morir per a poder donar fruit (24), Jesús vol dir als deixebles que haurà de sofrir la passió i mort que portaran a una resurrecció fecunda. Un gra que no entri dintre la terra, no pot donar fruit (1Co 15,36). En aquesta imatge és important el contrast entre “queda ell tot sol” i “dóna molt de fruit”.

   El missatge sobre la passió–mort–resurrecció de Jesús ve acompanyat d’un missatge sobre “la vida” (25) del deixeble. Equival al que diuen els evangelis sinòptics (Mateu, Marc i Lluc): qui haurà guanyat la seva vida, la perdrà, però qui l’haurà perduda per causa meva, la trobarà (Mt 10,39).

   Amb l’expressió “s’estarà on jo m’estic” (26) no s’indica un espai físic, sinó una relació personal (Jn 8,29) amb Jesús (Jn 14,3;17,24).

   Els versets 27 i 28 són equivalents al que els evangelis sinòptics situen a Getsemaní (Mt 26,38-39; Mc 14,35-36; Lc 22,42).

   “Glorifica el teu nom” (28): El nom, en la Bíblia, expressa i manifesta la persona. Jesús demana que Déu acabi la seva obra d’amor entre els homes mitjançant la mort i la resurrecció que ell mateix experimentarà. Aquesta expressió de Jesús ens recorda la del Parenostre: Pare nostre del cel, santifica el teu nom (Mt 6,9).

   Aquí “món” s’ha d’entendre com a lloc on es manifesten els poders hostils a la sobirania de Déu: el diable (6,70; 8,44; 13,2), Satanàs (13,27).

Mn Josep Maria Romaguera.

VIDA CREIXENT

Vida creixent de la parròquia de Santa Maria Magdalena segueix el seu ritme de reunions, amb el temari “L’harmonia de la vida”, elaborat per la germana benedictina Conxa Adell. Enguany cada trobada ens ajuda a cercar l’harmonia en la nostra pròpia vida d’experiència, d’edat i de limitacions, des de les set notes de l’escala musical

La darrera nota desenvolupada ha estat la “SOL”, que ens ha ajudat a descobrir, la llum del sol, però també la solitud i la solidaritat

El proper dilluns 19 d’abril, a dos quarts de cinc de la tarda, (16:30), treballarem la nota “LA”, tot escorcollant-la.

Segueix el repte de fer un nou grup a la parròquia de Sant Joan Baptista. Els interessats, parleu-ne amb els mossens.

Per pertànyer a Vida Creixent, només cal tenir més de 60 anys i ganes de viure la vida amb realisme, esforç, amor i esperança.

Animem-nos-hi!  Parleu-ne amb els mossens.

GRUP DE CONFIRMACIÓ 2020.

El proper diumenge 21 de febrer a les cinc de la tarda, ens reunirem el grup interparroquial “CONFIRMACIÓ 2020”. Avaluarem la pregària de Taizé i a més de compartir l’Evangeli del cinquè diumenge de Quaresma, escollirem algun tema de la vida social, que analitzarem des d’una visió humana i evangèlica.

També anirem preparant les bases per a la propera pregària en l’estil de Taizé, del mes d’abril. Anem-hi avançant !!!

IMPORTÀNCIA DEL CANT LITÚRGIC.

Heretat de la tradició jueva, totes les confessions cristianes, catòlics, ortodoxes i protestants, acompanyem les nostres celebracions litúrgiques amb el cant i l’acompanyament musical, si és possible.

El cant intensifica el sentiment del contingut de la pregària, a l’hora que la solemnitza i, -al mateix temps-, ens l’apropa i ens la fa viure.

El Concili Vaticà II que, va suposar un “agiornamento” per a tota l’Església, entre molts aspectes va normalitzar l’ús de les llengües vernacles, substituint-hi el llatí, per tal d’aconseguir una litúrgia més participada i comprensible a tothom.

A les nostres comunitats també procurem cuidar el cant en les celebracions. Hem d’agrair-hi la participació habitual dels joves a la missa familiar de cada dissabte, amb l’Oriol Sánchez, al capdavant. També el cor de la missa dominical de la una del migdia, amb la Montserrat Casanovas que ens acompanya amb l’orgue. I no cal dir la col·laboració d’en Francesc Ollé, que ens porta amb els cants, cada diumenge a les dotze, a la parròquia de Santa Maria i, tanmateix, ens ajuda als animadors de cants de la parròquia de Sant Joan Baptista, assajant setmanalment i dirigint-nos en algunes celebracions especials.

Si us agrada el cant, us demanem que ens hi ajudeu, -la comunitat us hi té a vosaltres i les coses no es fan soles si no ens hi posem-, per això necessitem nous i noves cantaires, que aporteu les vostres veus. No calen coneixements de solfeig, només ganes de cantar i una certa constància. Tan de bo aquesta crida veiem incrementat:

-     El cor de Missa dominical de la una. ASSAIG CADA DIMARTS DE 18:00 A 18:45 h.

-     Els animadors de cants de la Missa dominical de tres quarts d’onze. ASSAIG CADA DIJOUS, DE 17:00 A 18:00 h.

Ajudem a fer més vives les nostres celebracions!

No us ho perdeu: Si podeu, afegiu-vos-hi i participeu-hi.

GRUP DE LA PASTORAL DE LA SALUT.

El dissabte 13d e març s’ha reunit el grup de la Pastoral de la salut, a la parròquia de Sant Joan Baptista, per tal de planificar la propera celebració litúrgica el Dijous Sant, al Centre soci sanitari Frederica Montseny, de Viladecans, tenint molt especialment en compte les limitacions del voluntariat, degut al Covid19.

Fem una crida als fidels d’ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, que se sentin cridats com a laics compromesos en l’acompanyament de malalts i persones grans i familiars, tant en domicilis com en residències. Els que hi estigueu interessats, poseu-vos en contacte amb els mossens.

DESPATX PARROQUIAL

El despatx parroquial, es comú per ambdues parròquies, Sant Joan Baptista i Santa Maria Magdalena, resta obert tots els dimarts, feiners, de 17:00 a 18:45, al carrer Sant Joan, 14. 08840 - Viladecans, on us atendrem a tots els que ho necessiteu.

Cas de dificultat, es pot concertar visita per telèfon, un altre moment, al 649.630.448.

bisbat de Sant Feliu

https://www.bisbatsantfeliu.cat/

parròquies de Viladecans:

https://parroquiesdeviladecans.cat/

Enllaç del nostra blogger:

https://santamariamagdalenaviladecans.blogspot.com/

amics de l’ermita de la Mare de Déu de Sales

https://ermitadesales.wordpress.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario